Volledig scherm
Gemeenteraadslid D66 Ellen Bijsterbosch maakt een statement met haar Free Fame T-shirt. © Ellen Bijsterbosch

Grafitti-vandaal Fame gaat mogelijk commercieel: D66-er draagt shirt met tag

Gemeenteraadslid Ellen Bijsterbosch (D66) laat zich op Twitter zien met een T-shirt van Utrechts meest gehate graffiti-artiest. Eind volgende maand dient de strafzaak tegen ‘Fame’.

Dit jaar bedrukte en verkocht een lokale zeefdrukkerij vijftien witte en zwarte T-shirts met de tekst ‘Free Fame’. Dat gebeurde nadat de 26-jarige voor het eerst was opgepakt voor het spuiten van graffiti op diverse plekken in de stad.

Een van de eigenaren van de zeefdrukkerij, die anoniem wil blijven, vertelt dat het bedoeld was als ludieke actie. Volgens haar kwam er een jongen in de werkplaats met een stapel stickers met daarop de tekst ‘Free Fame’. ,,We vonden het design tof en maakten in samenwerking met hem een aantal shirts”, legt ze uit. ,,Het bedrukken van de shirts is echt als grap bedoeld; wij staan niet achter de schade die Fame heeft aangericht.”

Graffitispuiter ‘Fame’, dat zou staan voor fuck all my enemies, is blij met de actie van zowel de drukkerij als van Ellen Bijsterbosch. De zeefdrukkerij bood hem een cursus zeefdrukken aan, zodat hij zelf de T-shirts kan maken. Tot op heden heeft hij het aanbod nog niet aangenomen. ,,Waarschijnlijk ga ik binnenkort die workshop volgen, als het aanbod nog geldt”, laat Fame weten. Er is namelijk veel vraag naar het T-shirt, zo maakt hij op uit de vele berichten die hij ontvangt via Instagram.

Aangifte

De graffiti-artiest werd in april dit jaar opgepakt door de politie omdat hij op honderden plekken in de stad het woord ‘Fame’ zou hebben gekalkt. Tientallen Utrechters deden aangifte tegen hem. Momenteel wacht hij zijn strafeis in vrijheid af. De strafzaak over de schade die hij heeft aangericht met zijn tag ‘Fame’ dient eind januari.

Ondertussen probeert Fame op legale wijze zijn kunsten achter te laten in de stad: ,,Op Instagram verkoop ik canvasdoeken en geschilderde shirts.” Hij geeft aan op zoek te zijn naar opdrachten, maar dat verloopt nog niet soepel: ,,Ik moet daar echt voor knokken.”

Aan de NOS liet Fame in juni weten dat er nog drie andere personen zijn tag gebruiken. ,,Of je dat nou altijd op prijs moet stellen, is de vraag. Maar ik vind het wel leuk dat het zo groot is geworden.’’

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht