Volledig scherm
Frederik Nysingh (links) en Joost Hoekstra vrolijken de stad op met positieve teksten op spandoeken, zoals hier op de Mariaplaats © Marnix Schmidt

Gratis complimentjes op plekken met overlast

Frederik Nysingh en Joost Hoekstra delen gratis complimentjes uit in Utrecht. Zomaar. Omdat iedereen een oppepper kan gebruiken. Hun standpunt: een vriendelijk gebaar en goed nieuws geven mensen positieve energie.

Nysingh en Hoekstra vormen samen het Utrechtse ontwerp- en communicatiebureau 178 aardige ontwerpers. Zij zijn verantwoordelijk voor onder meer de spandoeken die op de Mariaplaats en in Hoog Catharijne hangen met de opbeurende teksten als 'Mooi dat je er bent', 'Je ziet er goed uit' en 'Alles komt goed.' Bedoeld om de pijn als gevolg van de bouwoverlast wat te verzachten.

Nysingh: ,,We vinden dat we af en toe wat gratis terug moeten doen voor de maatschappij. Vandaar dat we een campagne zijn gestart.'' De complimentjes die 178 aardige ontwerpers uitdeelt, waren in eerste instantie heel klein. Kadootjes, die ze in de horeca in Amsterdam verspreidden, zoals doosjes met zaden om tuintjes mee te bouwen en fortune-koekjes.

Zichtbaarder
Nadat het bureau weer was teruggekeerd in Utrecht, groeide meer en meer het idee om de campagne Voor de aardigheid zichtbaarder te maken in de openbare ruimte. En dan met name in gebieden met leegstand of overlast door bouwwerkzaamheden. Die zijn er in Utrecht genoeg. Bezoekers of bewoners die hiermee te maken krijgen, kunnen in de ogen van Nysingh en Hoekstra wel een positieve boodschap gebruiken.

Zo mocht het duo in Hoog Catharijne van eigenaar Corio aan de gang met een houten wand van drie bij tien meter. Het resultaat: een fleurige hart onder de riem voor iedereen die langskomt. ,,Met positieve teksten proberen we dit gedeelte van het winkelcentrum op een vrolijke en frisse manier een beetje op te trekken.''

De volgende stap was dat ze op het grote beeldscherm in Hoog Catharijne animaties mochten draaien. En als het aan de twee ontwerpers ligt, blijft het hier niet bij. Ze zijn met verschillende partijen in gesprek om meerdere plekken in de stad te voorzien van een positieve vibe.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht