Volledig scherm
25 jaar dB's © Casper Rila

Gratis naar The Kik en Blaudzun op 25 jaar dB's Festival

Gratis naar The Kik, Blaudzun, Bluegrass Boogiemen en nog 22 andere artiesten. Dat kan zaterdag als dB’s in Utrecht, de muzikale broedplaats naast Station Zuilen, op grootse wijze zijn 25ste verjaardag viert. 

Het 25 jaar dB’s Festival vindt plaats op drie podia naast en in het CAB-gebouw aan de Cartesiusweg. ,,Alle optredende bands hebben een lijntje met dBs”, vertelt Jeroen Boekhorst, die het hele jaar door namens Stichting Ruis de optredens in de concertzaal van het complex programmeert. Hij organiseert het evenement samen met dB’s en is sinds de start in 1994 eigenaar en exploitant van de oefenruimtes - nu zeventien - en het inpandige café-restaurant. 

,,Van de 25 bands hebben er 24 hier geoefend of oefenen er nog. Alleen The Kik niet, maar die hebben in hun beginperiode hier wel drie keer gespeeld en gitarist Arjan Spies komt hier geregeld met andere projecten. Toen ik hen vroeg, zeiden ze meteen ja. Dat geldt ook voor Blaudzun. Hem kwam ik tegen op een receptie en hij was meteen enthousiast.” 

Quote

Het is inclusief, breed en laagdrempe­lig.

Jeroen Boekhorst , Organisator

Aan het dB’s festival kleeft geen specifiek muzikaal label en dat is volgens Boekhorst precies de bedoeling. ,,We willen de liefde voor muziek uitstralen. Dat is wat ons bindt. We zijn er voor iedereen. Daarom hebben we ook de Leuk Dat Je Er Bent Band, reggae van Stontjie crew en het berbergezelschap Isri. Het is inclusief, breed en laagdrempelig.”

Metal 

Op het grasveld tegenover de ingang komen twee podia, waaronder het hoofdpodium voor de ‘grote’ namen. Boekhorst: ,,Binnen in onze zaal is het derde podium, de metalcave voor de harde muziek. Vooral black metal is gegroeid in Utrecht en dat dankzij dB’s waar op gegeven moment veel bands hiermee bezig waren. Niet voor niets, want ze schoppen het mooi wel tot Roadburn (het jaarlijkse festival voor heavy metalmuziek in Tilburg, red.) en het viel ook op bij de internationale muziekpers.”

Het 25 jaar dB’s Festival is in de eerste plaats om de mijlpaal te vieren, benadrukt Boekhorst.  ,,Maar we willen tegelijk onderstrepen hoe belangrijk een organisatie als dB’s is voor de muziekscene. Niet alleen voor Utrecht, maar heel Nederland.” Boekhorst haalt komend seizoen bijvoorbeeld illustere artiesten in huis zoals de Engelse punkdichter John Cooper Clarke en zangeres Holly Golightly en biedt onderdak aan de indoorversie van het lentefeest Klein New Orleans.

Het 25 jaar dB’s Festival aan de Cartesiusweg op zaterdag 14 september duurt van 13.00 tot 23.00 uur en is gratis toegankelijk. Het tijdschema is hier te vinden. 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht