Volledig scherm
© ANP/TivoliVredenburg

Grauwe Eeuw start procedure om ‘cowboy’-vervolging TivoliVredenburg af te dwingen

De actiegroep De Grauwe Eeuw zegt een zogeheten artikel 12-procedure te starten om alsnog strafvervolging van TivoliVredenburg af te dwingen. Het Openbaar Ministerie liet vrijdag weten het poppodium niet te vervolgen, omdat het kinderfeest met als thema ‘Cowboys en Indianen’ niet beledigend is. 

De actiegroep vond dat wel en deed daarom aangifte. Het thema van het kinderfeest zou volgens de actiegroep racistische stereotypen uitvergroten. Het OM deelt die mening niet. Het stelt dat het feit dat kinderen zich verkleden als cowboy of indiaan niet gezien kan worden als een negatieve stereotypering van die twee groepen. Het poppodium zou met het feest niet de opzet hebben een groep te beledigen, laat staan de associatie op te roepen dat ‘volkerenmoord iets leuks is’, zoals de actiegroep betoogde.

‘My First Festival’ 

De zaak speelt al lange tijd. De eerste editie van ‘My First Festival’ met het speciale thema werd in juni 2017 gehouden. Naar aanleiding daarvan deed De Grauwe Eeuw aangifte, waarna TivoliVredenburg besloot in 2018 niet nog eens een comboys- en indianenfestival te organiseren. 

Met een artikel 12-procedure hoopt de actiegroep dat het OM alsnog gedwongen wordt TivoliVredenburg te vervolgen. De actiegroep vraagt dan aan het gerechtshof om het OM op te dragen alsnog een strafzaak te beginnen. 

TivoliVredenburg laat weten ook in de toekomst goed te blijven nadenken over de namen die hun kinderfeesten meekrijgen. Dat zegt directeur Frank Vreeke. Hij blijft erbij dat het thema met cowboys en indianen inderdaad geen gelukkige keuze was, zoals actiegroep De Grauwe Eeuw vorig jaar stelde.

„Ik ben blij dat we niet verdacht worden van een strafbaar feit”, zegt Vreeke. „Maar dat neemt niet weg dat wij blijven nadenken over de thema’s van onze kinderfeesten. Dat staat verder los van de mening van De Grauwe Eeuw of het besluit van justitie. Wij denken altijd goed na over dit soort onderwerpen.”

Quote

Ik ben blij dat we niet verdacht worden van een strafbaar feit. Maar dat neemt niet weg dat wij blijven nadenken over de thema’s van onze kinderfees­ten

Frank Vreeke, TivoliVredenburg

Het jaarlijkse kinderfestival in het muziekcentrum heeft overigens elk jaar een ander thema. VVD-fracftievoorzitter Dimitri Gilissen is blij dat het OM niet is meegegaan in de aangifte van de Grauwe Eeuw. „De suggestie dat zo’n feest genocide verheerlijkt, is natuurlijk van de zotte.” Wel vindt hij het jammer dat TivoliVredenburg niet harder stelling neemt tegen de suggestie van de actiegroep. „Uiteraard moet iedereen altijd goed nadenken, maar door te stellen dat het thema inderdaad niet handig is gekozen, geef je dit soort relschoppers de ruimte om met dit soort onzinnige acties door te gaan.”

Straatnamen

Wethouder Kees Diepeveen (GroenLinks) van Utrecht was vorig jaar nog in gesprek met De Grauwe Eeuw over het wijzigen van omstreden straatnamen van helden uit het koloniale verleden van Nederland, maar stopte daarmee nadat de actiegroep zich roerde met grove bewoordingen en in de ogen van Diepeveen de grenzen voor een fatsoenlijk debat overschreed.

De actiegroep De Grauwe Eeuw was niet bereikbaar voor een reactie. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht