Volledig scherm
Science Park Bilthoven met links de Schapenweide © Foto Bilthoven Biologicals

Groen licht voor bouw op Schapenweide

De eerste stap voor het volbouwen van de Schapenweide in Bilthoven met life-science bedrijven en circa 150 woningen is gezet. Een meerderheid van de Biltse gemeenteraad stemde daar donderdagavond mee in. De oppositie kraakte de handelswijze van het college en met name burgemeester Sjoerd Potters, die in India, zonder medeweten van de raad, een voorlopige deal sloot met Poonawalla, producent van vaccins en eigenaar van het aanpalende Science Park Bilthoven.

Verontwaardiging was er ook over een verkeersonderzoek waarin de gevolgen staan over het volbouwen van het gebied. Dat plan kwam een dag voor de raadsvergadering min of meer per toeval uit de hoge hoed. Een afgevaardigde van een bewonerscomité vroeg ernaar en toen moest het college de uitkomsten wel delen met de gemeenteraad.

Burgemeester Sjoerd Potters kreeg kritische vragen over de in het geheim gesloten intentieverklaring in India, maar hij wenste die niet persoonlijk te beantwoorden. Potters vond dat in zijn rol als voorzitter van de raad niet gepast. Hij wees erop dat de overeenkomst collegebreed werd gedragen en liet de antwoorden over aan wethouder Landwehr (VVD).

De voorlopige intentie-overeenkomst biedt de schatrijke Indiase ondernemer in theorie de kans om het grootste deel van de twaalf hectare beslaande Schapenweide vol te bouwen met bedrijven. In de plannen is nu ruimte voor 150 woningen. Te weinig, vindt de oppositie.

Potters en het college kregen echter de steun van de coalitiepartijen VVD, GroenLinks, D66 en CDA. Daardoor kan het plan van de Schapenweide verder. Maar met een valse start, zo benadrukte de oppositie. Fractievoorzitter Hagedoorn van de PvdA vond het schandalig dat de raad pas deze week het verkeersplan kreeg en kraakte de intentie-overeenkomst met Poonawalla. Peter Schlamilch (Forza De Bilt) ging nog wat verder en sprak van lelijke machtspolitiek. ,,De Intentieverklaring is al getekend. De keuze is al bepaald. Het college houdt een verkeersrapport zorgvuldig onder de pet. Honderd procent woningbouw. Willen we woningen of biochemische industrie op de Schapenweide? Wij kiezen voor woningbouw. Maar het college haalt gevaarlijke biochemie naar de woonwijk. Waar zit de logica?’’

Na het zomerreces gaat het college de plannen voor de Schapenweide verder invullen. Dan moet duidelijk worden hoeveel vierkante meter de Indiase vaccinproducent mag gaan bebouwen en hoeveel woningen er komen op de Schapenweide.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht