Volledig scherm
Het bad van Culemborger Jasper Runneboom vult zich met groen water. © Jasper Runneboom

Groen water uit de kraan verbaast Culemborgers, maar kan het kwaad?

Groen, misschien een beetje bruinig, maar zeker niet glashelder is de substantie die het bad van de kersverse Culemborger Jasper Runneboom vult. In Utrecht was hij gewend aan kleurloos water. Hij uitte zijn verbazing op Facebook en kreeg herkennende reacties uit de omgeving.

Volgens waterbedrijf Vitens is er niks aan de hand en gaat het vrijwel zeker om een onschuldige hoeveelheid koper, afkomstig uit de leidingen in het huis van de Culemborger. Voor alle zekerheid neemt het waterbedrijf een monster bij hem thuis. De uitslag daarvan is over een week bekend, zegt Vitens-woordvoerder Judith Zuijderhoudt.

Quote

De loodgieter die ik erbij haalde, kon het eerst niet geloven

Culemborger Jasper Runneboom

Runneboom is niettemin verbaasd. „Het is toch gewoon een beetje gek dat het water hier groen is. In een glas zie je het niet, maar in het bad of in een witte emmer wel. Ik vind dat gek. Daarom heb ik het op Facebook gezet. Ik heb het waterbedrijf gebeld, maar ik vind het een vaag verhaal dat het aan mijn leidingen ligt. Wat mij het meest verbaasde is dat de loodgieter die ik erbij haalde het eerst niet kon geloven. Het is kennelijk bijzonder.”

'Helemaal niet bijzonder'

Op Facebook zijn de reacties wisselend, maar diverse mensen herkennen het fenomeen van groen water. Volgens Zuijderhoudt is gekleurd water echter helemaal niet bijzonder. ,,Het kan bruin zijn door mangaan, groen door koper en soms gelig door humuszuren. We hadden dat laatste jaren geleden in Friesland. Daar hebben we iets aan gedaan, waarna mensen meldden dat hun water opeens zo blauwig was.” De Vitens-woordvoerder verzekert dat het water in Culemborg aan alle normen voldoet.

Quote

We drinken het gewoon en gaan ook lekker in bad

Jasper Runneboom

Drinkwaterexpert Hans Versteeg van het RIVM verwacht ook geen verontrustende uitkomst van het Vitens-onderzoek. „Koper is anders dan bijvoorbeeld lood. Dat is toxisch, daarvoor geldt een strenge norm van 10 microgram per liter. Voor koper mag het 2 milligram zijn. Met normaal drinkwater kom je daar nooit aan. Koper behoort zelfs tot de essentiële elementen die een mens nodig heeft.” 

Volgens Versteeg is het koper vrijwel zeker afkomstig uit de leidingen in de woning. Buiten, in de straat, zijn die tegenwoordig van plastic.

Runneboom blijft ondertussen verwonderd over de kleur van zijn badwater, maar maakt zich geen al te grote zorgen. „We drinken het gewoon en gaan ook lekker in bad.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht