Volledig scherm
In Delft werd vorige maand de eerste elektrische laadpaal voorzien van een AED in gebruik genomen. © Fred Leeflang

GroenLinks De Bilt pleit voor levensreddende laadpalen

De Biltse raadsfractie van GroenLinks pleit ervoor om laadpalen voor elektrische auto’s te voorzien van een Automatische Externe Defibrillator (AED). Dit naar voorbeeld van de gemeente Delft. Daar is sinds vorige maand een laadpaal met defibrillator in gebruik genomen.

Volgens GroenLinks is er nog steeds een groot tekort aan openbare locaties waar een AED zichtbaar en toegankelijk voor burgerhulpverleners beschikbaar is. Door ze op een zichtbare en publiekelijk toegankelijke plek als een elektrische laadpaal onder te brengen, zou het voor hulpverleners makkelijker moeten zijn snel over een AED te beschikken. 

Burgerhulpverleners zijn burgers die geoefend zijn in het gebruik van een AED en een EHBO-opleiding of opleiding tot BHV’er hebben gevolgd. Ze kunnen in geval van nood worden opgeroepen door de alarmcentrale 112.

De Biltse fractie van GroenLinks vraagt het college van burgemeester en wethouders in gesprek te gaan met de Stichting Hartslag De Bilt en City AED uit Delft, die het initiatief heeft genomen voor de laadpaal met AED. Een dergelijke laadpaal kost naar schatting 2000 euro.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht