GroenLinks vindt bouwen in Polder Rijnenburg niet nodig
Volledig scherm
GroenLinks vindt bouwen in Polder Rijnenburg niet nodig © Marnix Schmidt

GroenLinks houdt voet bij stuk: bouwen in polder Rijnenburg is niet nodig

Het tekort aan woningen in Utrecht kan worden opgelost door binnen de stad te bouwen. De polder Rijnenburg kan zodoende vrij worden gehouden voor windmolens en zonnepanelen. Dat stelt Groenlinks, de grootste partij in de gemeenteraad. 

GroenLinks-raadslid Floor de Koning reageerde vanmiddag in een commissievergadering en in een persbericht op de oplaaiende discussie over woningbouw in de polder tussen De Meern en Nieuwegein. ,,Voor woningbouw zijn genoeg locaties in de stad, die sneller te bereiken zijn met fiets of openbaar vervoer’’, aldus De Koning. ,,Rijnenburg is de enige locatie in Utrecht waar we grootschalig duurzame energie kunnen opwekken. Deze polder nu volbouwen is korte termijn denken waar we later spijt van gaan krijgen.”

Quote

Voor woningbouw zijn genoeg locaties in de stad, die sneller te bereiken zijn met fiets of openbaar vervoer

Floor de Konign (GroenLinks)

Door de grote woningnood in de regio Utrecht neemt de druk vanuit de Tweede Kamer en van projectontwikkelaars toe om te bouwen in Rijnenburg. Ook binnen de Utrechtse politiek beginnen meerdere partijen liever vandaag dan morgen met bouwen in de polder. ,,De ruimte die we hebben, moeten we benutten’’, aldus VVD’er Gertjan te Hoonte. 

Utrecht moet ongeveer 60.000 extra huizen bouwen de komende decennia. Om dit aantal te halen worden voor de zekerheid plannen gemaakt voor 78.000 woningen. Volgens GroenLinks is de stad een eind op weg de gewenste woningaantallen te halen. Veel minder goed gaat het bij het opwekken van duurzame energie, aldus De Koning. ,, Op dit moment wekt Utrecht nog maar twee procent van haar elektriciteitsbehoefte zelf duurzaam op.’’  Volgens andere partijen is GroenLinks te positief over het aantal woningen waar plannen voor zijn.

25.000 woningen

Binnen de Utrechtse coalitie van GroenLinks, D66 en ChristenUnie wordt verschillend gedacht over bouwen in Rijnenburg. Op aandringen van D66 komen in het middengebied en het zuidelijke deel van de polder geen windmolens of zonnepanelen. Zodoende blijft de deur voor woningbouw op langere termijn open. Projectontwikkelaars zien ruimte voor 25.000 woningen in de polder.

Later dit jaar moet  duidelijk worden hoe Utrecht  tot 2040 de schaarse ruimte in en rond de stad gaat gebruiken. Rond de zomer presenteert wethouder Verschuure (D66) de zogenoemde ruimtelijke strategie Utrecht waar dit in staat. Grote nieuwe bouwlocaties die eerder al werden gepresenteerd, zijn onder meer de Merwedekanaalzone, A12-zone en Cartesiusdriehoek.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht