Volledig scherm
Gemeente Utrecht © Gemeente Utrecht

GroenLinks in negen van de tien Utrechtse wijken grootste partij

updateBij de Provinciale Statenverkiezingen is GroenLinks in negen van de tien Utrechtse wijken de grootste partij. Alleen in Vleuten-De Meern mag de VVD zich nummer één noemen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar maart was GroenLinks nog in zeven Utrechtse wijken de grootste. 

In vijf van de tien Utrechtse wijken ziet de top 3 van grootste partijen er hetzelfde uit: GroenLinks als grootste, D66 als tweede partij en de VVD als derde. ,,Utrecht is de hoogst opgeleide gemeente van het land met veel studenten’’, zegt de Utrechtse geograaf Josse de Voogd. ,,Je ziet dat het stemgedrag steeds meer gerelateerd is aan opleidingsniveau, waar dat vroeger meer om inkomen ging. GroenLinks vertegenwoordigt in Utrecht dus een groot deel van die stemmen. Bij D66 en de Partij voor de Dieren zitten overigens grotendeels dezelfde groep kiezers.‘’  

Forum voor Democratie, die op veel plekken in de provincie en in de rest van het land een grote overwinning behaalde, kreeg in de stad relatief weinig stemmen. De 10.392 mensen die op de partij van Thierry Baudet stemden is goed voor 6,8 procent. In Vleuten-De Meern werd  de partij tweede na de VVD. En in Overvecht eindigde Forum als derde partij achter GroenLinks (1) en Denk (2).

‘Kwetsbare middenklasse’

Volgens De Voogd doet Forum het onder andere heel goed bij de ‘enigszins kwetsbare middenklasse’. ,,Dat is een bepaalde groep waarin deze partij heel sterk is. Maar Utrecht is behoorlijk welvarend en hoogopgeleid en dat zie je dan ook terug in de uitslag. Nieuwegein en Vijfheerenlanden, waar Forum de grootste is geworden, is een stuk van de provincie dat het meest op de rest van het land lijkt. Die uitslagen liggen dichter bij het landelijk gemiddelde.’’

Utrecht telde woensdag 161 stembureaus, waarvan op 123 bureaus GroenLinks het vaakst werd ingevuld. Alleen de VVD (bij 28 stembureaus in Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern) en Denk (bij 10 stembureaus in Overvecht en Kanaleneiland) werden bij de andere stembureaus het grootst.

Opkomst

De opkomst bij de verkiezingen van vorige week woensdag was in Utrecht 60,9 procent. Dat is flink hoger dan bij de vorige Provinciale Statenverkiezing in 2015. Toen was de opkomst 48,8 procent. Afgelopen woensdag gingen in de binnenstad relatief de meeste mensen naar de stembus (82 procent) en in Overvecht het minste aantal mensen (42 procent). 

In Utrecht zijn in totaal 253.377 stemgerechtigden, waarvan 154.385 mensen hun stem uitbrachten. 153.412 mensen stemden op een partij en 973 mensen (0,6 procent) stemden blanco of zorgden voor een ongeldige stem.

Meer lezen over de verkiezingen? Klik hier!

Volledig scherm
Gemeente Utrecht © Gemeente Utrecht

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht