Volledig scherm
Jan Jacob van Dijk © Marina Popova

GroenLinks stemt in met tweede formateur voor coalitie in provincie Utrecht

De gesprekken over een nieuw dagelijks provinciebestuur in Utrecht gaan deze week verder met twee formateurs. Naast GroenLinks-kamerlid Bram van Ojik schuift CDA’er Jan Jacob van Dijk (foto) aan als formateur. De Culemborger Van Dijk is oud-gedeputeerde in de provincie Gelderland en voormalig lid van de Tweede Kamer.

Het CDA stelde Van Dijk afgelopen vrijdag voor als tweede formateur naast Van Ojik, die de eerste onderhandelingsronde voor een nieuw college van Gedeputeerde Staten leidde. Van Ojik en de fractie van GroenLinks, de grootste partij in Provinciale Staten sinds de verkiezingen van maart, hebben dit weekeinde ingestemd met het CDA-voorstel.

Het CDA aarzelde vorige week nog of ze met GroenLinks, D66, PvdA en ChristenUnie zou gaan praten over een nieuw college. De christendemocraten hadden een voorkeur voor de VVD. De andere vier partijen zien een coalitie met zowel het CDA als de VVD niet zitten. Na een dag bedenktijd besloot CDA-voorman Derk Boswijk toch aan te schuiven.

Rond de tafel

Fractievoorzitter Huib van Essen van GroenLinks is ‘blij dat het CDA de handschoen heeft opgepakt’. In de loop van de week zitten de vijf partijen voor het eerst rond de tafel. Dat het CDA een formateur meeneemt naar de onderhandelingen, noemt Van Essen logisch. ,,Het is de tweede partij van de vijf die aan tafel zitten. Het laat ook zien hoe serieus ze zijn.’’

Het gesprek dat komende week wordt gehouden, is bedoeld om te verkennen onder welke voorwaarden het CDA mee wil doen aan een nieuw college van Gedeputeerde Staten. In een persverklaring heeft de partij al laten weten dat met name een goede balans tussen stad en platteland van groot belang is in de nieuwe coalitie. ,,Daar waar het gaat om vitaliteit van onze dorpen, lokale economie, MKB en waardering voor de agrariërs is voor het CDA participatie van de inwoners cruciaal.’’

Van Essen van GroenLinks ziet het gesprek met vertrouwen tegemoet. De afgelopen acht jaar bestond het college uit VVD, D66, CDA en GroenLinks.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht