Het grondwater borrelt op in het laatste stukje van de Catharijnebaan.
Volledig scherm
Het grondwater borrelt op in het laatste stukje van de Catharijnebaan. © Gemeente Utrecht

Grondwater borrelt op en vult alvast laatste stukje singel in Utrecht

Veel eerder dan verwacht stroomt ter hoogte van het Moreelsepark in Utrecht alweer water, op de plek waar niet zo lang geleden nog volop auto’s reden. Opborrelend grondwater zorgt ervoor dat nu al een voorproefje te zien is van de terugkeer van de Catharijnesingel in dit deel van het stadshart.

Bij het slopen van het oude wegdek van de Catharijnebaan komt grondwater nu al spontaan boven. ,,Ziet er tof uit én geeft minder stof en geluidsoverlast bij het slopen’’, reageert ook de gemeente Utrecht enthousiast. De werkzaamheden om permanent weer water te laten stromen in dit deel van de Catharijnesingel zijn al maanden volop aan de gang, nadat eerder de singel al terugkeerde tot aan muziekcentrum TivoliVredenburg. 

Asfalt

Momenteel wordt gewerkt aan het verwijderen van de laatste zeshonderd meter voormalig asfalt. Bij dat werk is nu door het grondwater al goed een voorstelling te maken van de nieuwe situatie in de stad, ter hoogte van de driehonderd meter lange tunnelbak. Hier werd de singel eind jaren 60 gedempt om ruimte te maken voor autoverkeer. 

In de loop van dit jaar stroomt water naar verwachting definitief tot aan de Marga Klompébrug. En medio 2020 moet het complete zandbed weg zijn, waarna er eind van dat jaar in een parkachtige omgeving met wandelpaden weer twintig meter breed water moet stromen. 

Onder de Marga Klompébrug stroomt nu ook al water.
Volledig scherm
Onder de Marga Klompébrug stroomt nu ook al water. © Gemeente Utrecht
Volledig scherm
© Gemeente Utrecht

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht