Volledig scherm
Burgemeester Peter den Oudsten van Groningen. © anp

Groningen sluit tippelzone wél, met begeleiding van prostituees

Ook in Groningen woedt een politieke discussie over sluiting van de tippelzone. Hier is een meerderheid van de raad voor sluiting, inclusief D66. Een van de maatregelen die wordt overwogen om het opheffen van de zone aan de Bornholmstraat soepel te laten verlopen, is verstrekking van gratis drugs aan de verslaafde straatprostituees.

Burgemeester Peter den Oudsten wil dat er een einde komt aan de uitzichtloze situatie van de veelal cocaïneverslaafde vrouwen die er worden uitgebuit.

De gemeente werkt bij de sluiting van de tippelzone samen met instanties als GGD, Leger des Heils, verslavingszorg en reclassering. Doel is de ruim 30 vrouwen die op de tippelzone werken een ander leven te bieden door ze te helpen met bijvoorbeeld huisvesting, onderwijs en met hun verslaving. Voor iedere vrouw komt een plan op maat.

Den Oudsten concludeert net als een aantal raadsfracties dat er vrouwen zijn die waarschijnlijk niet van hun cocaïneverslaving afkomen. Hij wil onderzoeken of een hulpprogramma mogelijk is, waarbij vrouwen aan hun drugs kunnen komen en toch een menswaardig bestaan hebben. 

Groen licht

De sluiting van de tippelzone heeft groen licht van de raadsfracties. Zij bespraken het plan woensdagmiddag in de commissie veiligheid. Maar het opdoeken van het werkgebied van straatprostituees aan de Bornholmstraat gebeurt wat hun betreft niet van de een op de andere dag. Raadsleden willen voorkomen dat prostituees in de illegaliteit belanden of op onveilige plekken zonder toezicht werken.

Carlo Schimmel (D66) steunt het plan. ,,Tegelijk verwachten wij niet dat sluiting op zeer korte termijn zinvol is. Het blijft een zeer moeilijke groep om mee te werken.’’ Hij benadrukt dat het doel moet zijn de vrouwen perspectief te bieden. ,,En niet om dit stukje stad schoon te poetsen.’’

Quote

Het doel moet zijn de vrouwen perspectief te bieden. En niet om dit stukje stad schoon te poetsen

Carlo Schimmel, D66 Groningen

Dilemma 

Ook andere fracties hikken tegen een vastgestelde termijn aan. Den Oudsten noemt het een dilemma. Hij wijst erop dat hulpinstellingen juist vragen om een termijn. Deze vrouwen moeten soms ‘gedwongen’ worden om het plan van aanpak serieus te nemen ‘en energie te steken om naar een ander bestaan te gaan.’ De burgemeester komt er bij de raad op terug. Hij verwacht dat volgend jaar duidelijk wordt of er een datum is vast te stellen.

Diverse fracties willen ook weten wat de gemeente doet aan straatprostituees die niet in beeld zijn en zonder toestemming werken. De gemeente weigert sinds juli dit jaar nieuwe straatprostituees. Maar ook zij krijgen volgens de burgemeester een hulptraject aangeboden. Tegelijk geeft hij toe dat het onontkoombaar is dat de gemeente niet alle straatprostituees in beeld heeft, mede omdat deze soms in andere gemeenten wonen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht