Volledig scherm
Protest tegen bomenkap bij Amelisweerd op de fiets met start vanaf Domplein. © Ruud Voest

Groot protest tegen verbreding A27: ‘1,2 miljard euro om één minuut eerder op werk te zijn’

bomenkapEen kilometerslang lint van protesterende fietsers trok zondagmiddag door de stad. Een protest tegen het onnodig kappen van bomen bij Ameliseerd, het onnodig leggen van extra asfalt om files tegen te gaan die toch wel blijven komen. Of zoals Vincent Bijlo het in zijn toespraak voor een overvol Domplein zei: „1,2 miljard euro investeren om met z'n allen één minuut eerder op het werk te zijn.”

Het Domplein om elf uur 's ochtends. Het plein stroomt langzaam vol met fietsers, individueel, complete gezinnen. Er is zó veel belangstelling dat de stadsbus zelfs niet meer kan doorrijden richting centraal museum. Marijke van Zoelen van de Kerngroep Ring Utrecht overlegt even kort met een medewerker. Tweehonderd inschrijvingen? Nee, vierhonderd tot nu toe. En het Domplein komt voller en voller te staan.

‘Amelisweerd onze achtertuin’

Heleen van der Hoeven is uit Bunnik komen fietsen met haar kinderen Silvester, Just en Vere. Ze is samen met twee andere gezinnen uit Zeist naar Utrecht gekomen om haar stem te laten horen. „Maar we willen ook onze kinderen laten zien dat je er wat aan kunt doen. Amelisweerd is onze achtertuin. We moeten geen bomen meer kappen voor asfalt, er moeten juist meer bomen bijkomen.”

Zus Noor van der Hoeven vindt dat er veel verstandiger moet worden omgegaan met de natuur die er nu is. Ze vindt het bovendien een beetje raar dat een land als Nederland landen als Indonesië oproept om te stoppen met kappen van regenwoud, terwijl het land zelf honderden bomen wil kappen voor extra asfalt.

Mondkapje

De fietstocht door de stad is een soort estafette. De fietsers krijgen onderweg onder andere een mondkapje dat symbool staat voor overlast door fijnstof. Op de Neude is er vervolgens nog een afsluitende bijeenkomst. De fietsdemonstratie is een klein onderdeel van een hele dag vol met discussie en debat over de voorgenomen verbreding van de A27.

Volgens Van der Hoeven zitten er nog diverse ijzers in het vuur. Er is een juridische procedure opgestart. Zo moet het Europese Hof op 7 november uitspraak doen over de verbreding. De strijd is volgens Van der Hoeven nog niet beslist.

‘Meer asfalt is niet de oplossing’

En daar is de Bunnikse cabaretier en columnist van deze krant Vincent Bijlo het roerend mee eens. „De economie trekt weer aan. Deze week hadden we een nieuw filerecord met 1.100 kilometer. Meer asfalt is echt niet de oplossing.”

Volledig scherm
Deelnemers van de protestactie schrijven hun boodschap op. © Ruud Voest

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht