Volledig scherm
Seismisch onderzoek via schotgatseismiek, waarbij om de twintig meter gaten in de grond worden geboord. © Hoewerkaardwarmte.nl

Grootschalig bodemonderzoek tussen Utrecht en Flevoland naar aardwarmte

Tussen Utrecht en Almere vindt dit voorjaar op honderden plekken onderzoek plaats om te bepalen of de bodem geschikt is om aardwarmte te winnen

Energie Beheer Nederland (EBN) brengt in opdracht van het Ministerie een tracé, dat grofweg langs de snelweg A27 loopt, nauwkeurig in kaart. De zogeheten testlijn loopt door acht gemeenten, waaronder Utrecht, De Bilt, Baarn, Hilversum en Eemnes. 

Het seismisch onderzoek start naar verwachting eind februari. In de bodem worden smalle gaten van tien tot twintig meter geboord. Daarin worden kleine hoeveelheden springstof tot ontploffing gebracht. Via grondmicrofoons (geofoons) leveren de geluidsgolven informatie op over de structuur van de ondergrond. 

Alternatief

Aardwarmte, ook geothermie genoemd, is het gebruik van heet water uit de ondergrond. Het ministerie ziet het als duurzaam alternatief voor aardgas en wil aardwarmprojecten bevorderen. Op een diepte van enkele kilometers is de temperatuur zo hoog, dat de warmte gebruikt kan worden om huizen en gebouwen mee te verwarmen. In het Westland worden er al kassen mee verwarmd. 

Vorige week zijn communicatie-adviseurs van gemeenten in de regio bijgepraat over het onderzoek. EBN en de betrokken gemeenten brengen binnenkort omwonenden en grondeigenaren op de hoogte. Het project vormt de eerst fase van het nationale onderzoek de Seismische Campagne Aardwarmte Nederland (SCAN). Later dit jaar volgt onderzoek op de lijn Nijmegen-Haarlem.

De zogenoemde schotgaten worden ongeveer om de twintig meter geboord. Dat gebeurt met een mobiele boorinstallatie die achter een tractor hangt. Na de ontploffing zijn van dichtbij lichte trillingen te voelen. De ontploffingen gebeuren voornamelijk in de avonduren en op zaterdagen omdat er dan minder trillingen door onder andere het verkeer zijn, vertelt Elita Córdova van EBN. 

Proefboring op grote diepte

Het voornemen is om in Flevoland te beginnen en naar Utrecht toe te werken, maar dat kan nog veranderen. De verwachting is dat het onderzoek drie tot vier weken duurt.

In de stad Utrecht zijn twee organisaties die concreet aan de slag willen met aardwarmte. Dit staat los van het seismisch onderzoek tussen Utrecht en Almere. Zij kunnen de informatie uit het seismisch onderzoek wel gebruiken in de verdere verkenning van aardwarmte in deze regio. De hoop is om binnen een paar jaar de eerste proefboring op grote diepte te kunnen doen.

Maar er kleven ook nadelen aan. Vandaag maakte de landelijk toezichthouder bekend extra eisen te gaan stellen vanwege het risico op schadelijke lekkages. 

Op hoewerktaardwarmte.nl staat een video met uitleg over onderzoek naar aardwarmte.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht