Volledig scherm
Vegan ijsjes op VeggieWorld vorig jaar. © VeggieWorld

Grootste Europese beurs voor veganisten en vegetariërs komt naar Utrecht

VeggieWorld komt 10 en 11 maart voor de derde keer naar de Jaarbeurs in Utrecht. Het event wordt met meer dan 100 stands groter dan ooit. Het thema dit jaar is sport, lifestyle en gezondheid.

Steeds meer mensen willen het gebruik van dierlijke producten vermijden en worden veganist vanuit gezondheidsredenen, legt Veerle Vrindts, de Nederlandse directeur van de beurs, uit. Daarom wil ze met VeggieWorld mensen kennis laten maken met deze levensstijl. ,,Wij verwachten echt niet dat iedereen die komt al 100 procent plantaardig leeft, maar wij willen de bezoeker laten zien dat vegan leven niet zo moeilijk is als veel mensen denken.’’

Dat doet Vrindts door verschillende standhouders, workshops en sprekers in de beurs uit te nodigen. De hoofdspreker dit jaar is bijvoorbeeld Miro Kloosterman. De voormalig GTST-acteur is recent veganist geworden en komt hier op zaterdag over vertellen. Hippe vegetariër Isabel Boerdam is ook van de partij, net als Atenas Skatov, de eerste vegan die de Mount Everest puur op plantaardig voedsel beklom, en Esther Ouwehand van de Partij van de Dieren.

De kinderen hoeven niet thuis te blijven, want ook aan hen is gedacht. Zo heeft de organisatie van VeggieWorld een interactieve stand, waar kinderen leren over redenen om veganistisch te eten.

Eigen tempo

De directeur van de beurs is een paar jaar geleden zelf ook veganist geworden. Vrindts begon vanuit gezondheidsredenen vegetarisch te eten en ging zich verdiepen in de materie. Dat zorgde ervoor dat ze uiteindelijk de stap maakte om volledig plantaardig te gaan leven. Zij wil de flexitariërs of vegetariërs die geïnteresseerd zijn in het veganistische bestaan meegeven dat het belangrijk is om de stappen op het eigen tempo te zetten. ,,Elke stap maakt al verschil voor mens en dier.’’

Vegan eten was volgens Vrindts een echte culinaire verrijking. Zo leerde zij zelf de Indiase keuken kennen, waarin vaak helemaal niet met vlees of vleesvervangers wordt gekookt. Door verschillende kookworkshops hoopt ze dat ook aan de bezoekers te laten zien. ,,Ik was nooit met deze verrijking in aanraking gekomen als ik bleef vasthouden aan aardappels, groente en vlees.’’

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht