Grootste fietsenstalling ter wereld dreigt al over paar maanden te klein te zijn

videoIn de fietsenstalling onder het Stationsplein in Utrecht zijn waarschijnlijk over een paar maanden alle ruim 12.500 plekken al bezet. Daarom zijn alternatieve stallingsplekken hard nodig, net als maatregelen om tweewielers overdag uit de stalling te krijgen. De wijken Lunetten en Overvecht en een fietsenuitleenplan kunnen uitkomst bieden.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastrucutuur en Waterstaat) gaf maandagmiddag bij de opening aan dat het nodig is om te investeren in ‘voor-parkeerstallingen‘. Dat wil zeggen: bij de stations Overvecht en Lunetten moeten extra stallingsplekken worden gemaakt voor forenzen om te voorkomen dat de grootste fietsenstalling ter wereld aan zijn eigen succes ten onder gaat. Daar wordt onderzoek naar gedaan. De bouw van stallingen op die locatie voorkomt dat iedereen automatisch kiest voor de nieuwe stalling nabij de sporen van Utrecht CS als stalplek. ,,Ook in Overvecht en Lunetten moeten de voorzieningen goed zijn. Het breidt zich uit van de hoofdstations naar de andere ov-punten.”

Ook de Fietsersbond houdt rekening met het scenario dat de nieuwe fietsstalling nu al snel te klein blijkt. ,,Hij is zó mooi gemaakt en aantrekkelijk dat iedereen z’n fiets hier binnen een paar maanden neer gaat zetten”, denkt ook voorzitter Peter van Bekkum van de Utrechtse afdeling van de Fietsersbond. ,,Het kost de eerste 24 uur niks, je staat overdekt en het is bewaakt”, noemt hij de voornaamste punten die stallen hier volgens hem zo aantrekkelijk maken. ,,Mensen die voorheen vanuit Lombok gingen lopen stallen hun fiets hier nu ook, daarvoor is het té aantrekkelijk om niet te doen. Dat is net zoals met extra asfalt, waar een aanzuigende werking vanuit gaat voor automobilisten.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
De fietsenstalling onder het Stationsplein is waarschijnlijk over een paar maanden niet groot genoeg meer. © Angeliek de Jonge

Uitleensysteem

Quote

Het heeft veel geld gekost, maar dat is het allemaal waard geweest

Die extra toeloop maakt dat eerder gemaakte prognoses vermoedelijk al achterhaald zijn en nu al direct nagedacht moet worden over oplossingen. Zelf voelt Van Bekkum sterk voor een uitleensysteem voor fietsen. ,,Jij fietst vanaf huis naar de stalling en laat daar je fiets achter, die even later gebruikt wordt door iemand die ermee naar bijvoorbeeld industrieterrein Lage Weide of Papendorp fietst.” Van Veldhoven opperde maandag in het AD hetzelfde. 

Een soort wittefietsenplan met fietsen die geen privé-eigendom zijn zoals in Parijs is volgens Van Bekkum niet de bedoeling. Rond station Amsterdam Zuid is onlangs begonnen met ‘wisselfietsen’, die via een beheerder door meerdere mensen worden gebruikt. In Utrecht voelt Van Bekkum veel meer voor een persoonlijk systeem, waarbij je je eigen fiets aan iemand uitleent die je kent en waarmee je zelf afspraken maakt. Contacten zijn te leggen via een soort ‘fietsentinder’, ziet hij voor zich en heeft hij ook al voorgelegd aan de NS.

Extra interessant om je fiets uit te lenen kan het worden als mensen die dit doen hun fiets altijd op plekken vlak bij de sporen kunnen zetten onder het Stationsplein, en niet op de uiterste plekken aan de kant van Smakkelaarsveld of Moreelsepark.

Internationale interesse

Volgens de Fietsersbond is Utrecht terecht trots op de nieuwe stalling, die wereldwijd in de belangstelling staat. ,,Ook vanuit Noorwegen, Chili en Sydney is interesse getoond. Het heeft veel geld gekost maar dat is het allemaal waard geweest, met zo’n stalling op zo’n lastige plek middenin de stad.” Hij is niet bang voor een fietsenchaos rond het station komende tijd, als oude stallingen op straat verdwijnen. ,,Het zal even zoeken zijn maar de Utrechtse fietser heeft in het verleden al bewezen flexibel te zijn. Komende maanden is er nog plek genoeg in de stalling.”

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, opmerking, foto of video? Stuur ze ons door op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht