De fietsenstalling op het Stationsplein.
Volledig scherm
De fietsenstalling op het Stationsplein. © Marnix Schmidt

Grootste fietsenstalling ter wereld is bijna af

De megafietsenstalling bij station Utrecht CS is zo goed als klaar. Het laatste deel van de stalling wordt maandag over twee weken geopend. Nergens is dan een grotere fietsenstalling te vinden.

Het tweede deel van de grootste fietsenstalling ter wereld onder het nieuwe Stationsplein van Utrecht is bijna klaar.
Volledig scherm
Het tweede deel van de grootste fietsenstalling ter wereld onder het nieuwe Stationsplein van Utrecht is bijna klaar. © AD

Aan de hellingbaan, de signalering binnen en het verwijssysteem voor de tweewielers vinden eerst nog werkzaamheden plaats, voordat de megaklus helemaal is afgerond. In 2017 ging het eerste deel (7500 plaatsen) van de stalling al open, nu is het laatste deel afgerond.

Met 12.500 plekken is de fietsenstalling vanaf 19 augustus volgens de gemeente Utrecht de allergrootste ter wereld. Tokio heeft ook een enorme stalling, maar deze redt het qua omvang met 9400 plekken bij lange na niet ten opzichte van het Utrechtse tweewieleronderkomen. ,,We hebben gezocht naar grotere stallingen in de wereld”, weet een woordvoerster van de gemeente. ,,En we hebben navraag gedaan in ons internationale fietsnetwerk. Maar hieruit kwam geen grotere stalling naar voren.”

Tegelijk met de nieuwe stalling opent deze maand ook een nieuw fietspad, vanaf het Smakkelaarsveld naar Moreelsepark, dwars door de nieuwe stalling heen. 

Uitbreiding

De nieuwe stalling maakt deel uit van een groter plan dat voorziet in 22.000 fietsparkeerplekken in de omgeving van Utrecht CS, voor volgend jaar. ,,Samen met de overige stallingen voldoen we aan de vraag”, klinkt het. Wel is op de langere termijn uitbreiding nodig. 

Vanaf 2021 wordt daarom gekeken naar meer parkeerplekken rondom de Tolsteegbarrière, Domtoren en Mariaplaats. Ook krijgt winkel- en kantorencomplex House Modernes in het centrum van Utrecht een openbare fietsenstalling in de kelder. Hier is plek voor 900 fietsen vanaf april 2021.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht