Volledig scherm
Overvolle fietsenstalling bij het Stationsplein © Marnix Schmidt

Grootste fietsenstalling van de wereld onder Stationsplein is nu al te klein

De fietsenstalling bij het Stationsplein in Utrecht, de grootste van de wereld, is ruim een jaar na de opening al te klein. Reizigers strandden de laatste weken geregeld op een volle stalling. Ze werden verwezen naar de fietsstallingen op het Jaarbeursplein en de nieuwe Knoopstalling. 

De gemeente Utrecht is op de hoogte van de drukte bij de stalling. ,,Op sommige piekdagen, met name woensdag en donderdag, was de stalling vol”, zegt woordvoerder Matthijs Keuning. ,,Maar het zijn gelukkig nog uitzonderingen. De fietsers worden dan doorverwezen naar de dichtstbijzijnde stallingen waar wel plek is.”

De krapte in de grootste fietsenstalling van de wereld is mogelijk in de zomer van volgend jaar opgelost. Dan wordt het nieuwe gedeelte van de stalling geopend en komen er 4900 fietsparkeerplaatsen bij. Samen met de huidige 7600 plekken kunnen er dan in totaal 12.500 fietsen worden gestald. 

Na de opening van de volledige Stationspleinstalling zijn er 22.000 openbare fietsparkeerplaatsen in het Stationsgebied. Daarnaast komen er nog 11.000 plekken bij bedrijven in het gebied zoals de Rabobank, NS, WTC en Stadskantoor. Ook de fietsenstalling onder het voormalige postkantoor aan de Neude opent volgend jaar. Deze heeft 700 plaatsen.

12.500 plaatsen voor fietsen

De gemeente denkt dat dit voor de komende jaren genoeg is. ,,Maar we kijken al vooruit naar wat er in de toekomst eventueel nog meer nodig is”, licht Keuning toe. ,,Daar zijn echter nog geen specifieke prognoses voor.”

Het Stationsplein is de grootste fietsenstalling van Utrecht met straks 12.500 plaatsen gevolgd door de Jaarbeurspleinstalling met 400 plekken en de pas geopende Knoopstalling met 3200 fietsparkeerplaatsen. Daarnaast zijn er nog acht kleinere stallingen in het Stationsgebied zoals Vredenburg (800), Vaartsche Rijnstation (650), Laag Catharijne (297) en de Lange Koestraat (139).  

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht