Volledig scherm
De nieuwe lampen van de grootste kerstboom zijn inmiddels getest. © De Grootste Kerstboom

Grootste Kerstboom gaat in december aan met verbeterde verlichting

De Grootste Kerstboom in IJsselstein heeft nieuwe lampen. Deze waren nodig nadat de vorige lampen vorig jaar december, aan de vooravond van de ontsteking, door een blikseminslag onherstelbaar beschadigd raakten. De nieuwe lampen hebben wel een nadeel: ze kunnen niet meer individueel worden aangestuurd. Daardoor kan de kerstboom niet meer ‘dansen’ zoals de afgelopen jaren het geval was.

Nadat gebleken was dat de vorige lampen onherstelbaar beschadigd waren, ging het bestuurslid technische zaken Mischa van Santen van Stichting Grootste Kerstboom samen met een sponsor aan de slag. De nieuwe lampen die ze hadden bedacht, werden in eigen beheer verder ontwikkeld. Gedurende de afgelopen zomermaanden is een prototype gebouwd en getest.

Er is voor de lamp gebruikgemaakt van inmiddels verbeterde led-techniek. De lampen zijn hierdoor onder andere beter zichtbaar. Vervolgens is gekeken of de nieuwe lamp tegen hitte, kou, regen en straling kan. Het antwoord op al deze vragen werd gaandeweg ‘Ja.’

Inmiddels zijn alle materialen besteld voor de assemblage van in totaal 140 lampen (120 plus twintig reserve-exemplaren). Dankzij de keuze voor ontwikkeling in eigen beheer, kunnen de kosten van de nieuwe verlichting gedekt worden uit de verzekeringsgelden en het investerings- en onderhoudsbudget van de Stichting. 

Hoewel de Grootste Kerstboom met de nieuwe lampen niet meer kan ‘dansen’ op muziek, blijft het wel mogelijk om speciale effecten te creëren, omdat per tui de verlichting kan worden bediend.

Als er voldoende geld binnenkomt, gaat de Grootste Kerstboom - 366,80 meter hoog - op zaterdag 8 december weer branden.

 1. Honderden tonnen bommen kregen vliegveld Soesterberg niet klein
  PREMIUM

  Honderden tonnen bommen kregen vliegveld Soester­berg niet klein

  De ruige graslanden van de voormalige vliegbasis Soesterberg zijn een gewild broedgebied voor veldleeuweriken. Utrechts Landschap sluit het broedgebied elk jaar hermetisch af om de vogels rust te gunnen. Nu staan er aan de zuidkant van de lange startbaan weer hekken. Niet om de veldleeuweriken te beschermen, maar om bommenruimers veilig hun werk te kunnen laten doen. 73 jaar na het laatste geallieerde bombardement worden daar de laatste blindgangers opgeruimd. Op die plek komen woningen.
 2. Brutale Pietje (9) en Fleur (10) veroveren Holland's Got Talent
  kijkcijfers

  Brutale Utrechter Pietje (9) verovert Holland's Got Talent

  Het was de avond van brutale kinderen gisteravond op RTL 4. Eerst was daar de 9-jarige volkszanger Pietje Tomassen die de jury en de zaal van Holland's Got Talent met zijn bijdehante opmerkingen aan het lachen kreeg. Daarna verscheen de 10-jarige danseres Fleur op het podium, die Paul de Leeuw afblufte toen hij haar vroeg naar haar zangkunsten. ,,Dan moet je me door laten gaan naar de volgende ronde, dan weet je het.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht