Grootste stalling ter wereld klaar voor invasie van fietsers

Vrijdagmiddag, ruim twee dagen voordat de deuren opengaan, heerst er nog een serene rust. Maar maandagmorgen om 5.00 uur, wanneer de grootste fietsenstalling ter wereld naast het Centraal Station Utrecht opengaat, is dat voorbij.

De megastalling is een samenwerking tussen de gemeente Utrecht, de NS en ProRail en ligt onder het verhoogde en nieuwe Stationsplein. De voorziening is 24 uur per dag open en bewaakt.

Wat maakt deze fietsenstalling de grootste ter wereld?

In de stalling, verdeeld over drie etages, kunnen uiteindelijk 12.500 fietsen staan. Daarmee stoot deze Utrechtse trots Tokio (9.400 plekken) van de troon. Landelijk pakt Utrecht de eerste plek af van Den Haag, dat in het eerste kwartaal van 2018 bij Den Haag CS een stalling van 8.500 fietsplekken opent. Het recordaantal van 12.500 wordt echter nu nog niet gehaald. ‘Slechts’ het eerste deel, ruim 6.000 klemmen, is maandag beschikbaar. Deze halve stalling is al bijna twee keer zo groot als de Jaarbeursstalling. 1.800 plekken zijn voor abonnementshouders. Eind dit jaar zit het aantal op 7.500 plekken. Eind 2018 moet de stalling helemaal klaar zijn.

Volledig scherm
De projectleiders Tatjana Stenfert Kroese en Meike Hendriks onder de trap naar het nieuwe Stationsplein. © Koen Laureij

Hoe gaat het stallen in zijn werk?

De vooralsnog enige in- en uitgang van de nieuwe stalling is aan het Smakkelaarsveld. Hier kunnen fietsers inchecken. Bij binnenkomst zijn links de rekken voor abonnementshouders. Wie vervolgens op het rode pad doorrijdt of rechtsaf omhoog fietst, komt uit in respectievelijk de kelder en op de eerste verdieping. Hier zijn 4.300 fietsplekken. Helemaal door peddelen naar de kelder kan nog niet. Het laatste stuk moeten de fietsers afstappen vanwege een trap.

Hoe check je in?

Dat gaat op dezelfde manier als bij de Jaarbeursstalling, aan de andere kant van het station. Je checkt in met je ov-chipkaart. Heb je deze niet, dan kun je gebruikmaken van een leenpas van de beheerder. Na het uitchecken lever je deze pas weer in. Parkeren is de eerste 24 uur gratis. Wie zijn fiets een dag langer laat staan, betaalt hier 1,25 euro per dag voor. Voor fietsen met kratjes is dat 1,50 euro. Bakfietsen zijn alleen welkom in de zone voor abonnementhouders op de begane grond. En dat is een bewuste keuze, vertelt projectleider Tatjana Stenfert Kroese. ,,Deze nemen te veel plaats in. Je offert dan te veel plekken op.’’ Voor de bakfietsen is plek in de Sijpesteinstalling. Betalen kan ook met het zogeheten ‘stallen op rekening’ op je ov-chipkaart. In dit geval betaal je niet meer dagelijks in de stalling, maar maandelijks achteraf. Een andere optie is het afsluiten van een maandabonnement.

Hoe voorkom je dat je tussen de duizenden fietsen niet meer weet waar je je tweewieler hebt neergezet?

Daar is volgens projectleider Stenfert Kroese maar een antwoord op: onthoud het rijnummer waar je fiets staat. ,,Maak er desnoods met je mobiele telefoon een foto van.’’ Of zet je fiets zo vaak mogelijk in dezelfde rij. Er komt na de zomer een systeem van digitale verwijsborden te hangen, waardoor je per rij en etage kan zien hoeveel plekken er nog vrij zijn. Dit systeem werkt ook al in de Jaarbeursstalling, aan de andere kant van het station. Fietsen die langer 28 dagen staan, worden door de beheerder verwijderd.

Volledig scherm
De nieuwe megastalling bestaat uit drie verdiepingen. © Koen Laureij

Hoe kom je vanuit de stalling op het station?

De fietsenstalling is aangesloten op de Middentunnel en op de Noordertunnel. Vanaf de Middentunnel kun je naar de sporen 1 tot 21 lopen. Vanaf de Noordertunnel zijn de sporen 1 tot 15 bereikbaar. Er zijn ov-poortjes in de Middentunnel en richting de Noordertunnel. Je komt sowieso een ov-poortje tegen als je via de tunnels naar je trein loopt. Door diverse werkzaamheden aan het toekomstige stationsplein is de looproute via dit plein voorlopig nog niet beschikbaar. Tot die tijd kun je vanaf de bovenste verdieping van de stalling met een trap naar de stationstraverse, ook wel Patatstraat genoemd, die rechtstreeks aansluit op de stationshal en Hoog Catharijne. In de stalling komen nog schermen met ov-reisinformatie.

Waar kun je in de toekomst je fiets nog gratis stallen rond het station?

Dat kan nog een paar weken in de stalling op het Smakkelaarsveld en op het Westplein, aan de andere kant van het station. De stalling op het Smakkelaarsveld verdwijnt. De gemeente hoopt dat de forenzen die hun fiets daar altijd neerzetten, deze nu verplaatsen naar de nieuwe stalling. De gemeente heeft niet de illusie dat met de bouw van de nieuwe stalling onder het Stationsplein het probleem van weesfietsen is opgelost. De omgeving van het station wordt wel zo ingericht dat het moeilijk wordt je fiets zomaar ergens in de buitenlucht neer te zetten.

Volledig scherm
De nieuwe stalling heeft speciale plekken voor fietsen met een kratje en een kinderzitje. © Koen Laureij

Op maandag 21 augustus wordt de nieuwe stalling officieel geopend door wethouder Stationsgebied Victor Everhardt van de gemeente Utrecht, regiodirecteur Heike Luiten van NS en directeur Kees Rutten van ProRail Randstad Noord.

Feiten

De eerste fase van de nieuwe stalling biedt plaats aan ruim 6.000 fietsen. Voor fietsen met een kinderzitje en een kratje voorop zijn er 272 speciale plekken. Die zijn in de voormalige Noorderstalling, in de kelder. Hier staan ook de 720 ov-fietsen klaar om gebruikt te worden. Deze zijn deze week ingevlogen. Wie online een jaarabonnement afsluit, betaalt tijdelijk 55 euro. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht