Volledig scherm
© anp

Grote chaos met WOZ in Utrechtse Heuvelrug

De administratie van de WOZ in de gemeente Utrechtse Heuvelrug is een puinhoop. Waarden van woningen ontbreken of kloppen niet. De afhandeling van bezwaren is problematisch omdat gegevens incompleet zijn. Dat blijkt uit een rapport dat in handen is van het AD.

Belastingsamenwerking

Utrechtse Heuvelrug is sinds 1 januari toegetreden tot de BghU, de belastingsamenwerking van een aantal Utrechtse gemeenten. Een van de eisen tot toetreding was dat de Heuvelrug de administratie rond de Wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) grotendeels op orde zou hebben. Volgens het rapport 'Schoon door de Poort' van onderzoeksbureau De ANG Connectie is er echter veel mis.

In gebreke blijven

,,De gemeente heeft op veel punten niet voldaan aan de eisen. Ze hebben ook zeer weinig activiteiten uitgevoerd, om te kunnen voldoen aan die eisen. Het hoofd financiën van de gemeente wijt het in gebreke blijven aan een 'te hoge werkdruk','' aldus het rapport.

Het belangrijkste punt waaraan de Utrechtse Heuvelrug  volgens ANG  niet heeft voldaan is het verwerken van de gebruiksoppervlakte van woningen en bijgebouwen in de WOZ en in de Basis registratie Adressen en Gebouwen. Voor de BghU is dat belangrijk, omdat  woningen worden gewaardeerd aan de hand van gebruiksoppervlakte. Volgens berekeningen zou 92 procent van de woningen nog moeten worden voorzien van een juiste oppervlakte.  Veel woningen zijn niet of onjuist gewaardeerd. Ze hebben nu een onrealistische waarde van tussen de nul en vijfduizend euro.

Quote

,,Te hoge werk­druk''

Hoofd afdeling Financiën

Kosten

Het goed kunnen afhandelen van bezwaren staat zwaar onder druk. Daarom moet de administratie met spoed in orde worden gemaakt. Volgens het rapport gaat dat de gemeente Utrechtse Heuvelrug rond de 600.000 euro kosten.

De BghU en Utrechtse Heuvelrug willen niet reageren op het onderzoek van ANG. Volgens hen gaat het om een 'conceptrapport' en wordt momenteel gewerkt aan een definitief rapport.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht