Volledig scherm
Bij twee van de drie horecazaken bleken de vergunningen niet in orde © EPA

Grote controleactie in IJsselstein: horeca heeft vergunningen niet op orde

Bij een grote controleactie in IJsselstein zijn gisteravond twee mensen aangetroffen zonder geldige verblijfspapieren. Van één van hen is het paspoort ingenomen. Ook bleken twee van drie bezochte horecazaken de vergunningen niet op orde te hebben.

De controle werd gezamenlijk gedaan door verschillende overheidsinstantie, zoals de gemeente IJsselstein, de politie en de Inspectie SZW (waarin de vroegere Arbeidsinspectie is opgegaan). Drie horecazaken werden bezocht: in winkelcentrum de Clinckhoeff, aan de Televisiebaan en aan de Weidstraat. Daarnaast werden twee woningen bezocht.

Van de twee personen zonder geldige verblijfsstatus moest er één op last van de Vreemdelingenpolitie mee naar het politiebureau voor nader verhoor. De ander moest zijn paspoort inleveren, volgens een verklaring van de gemeente ‘vanwege een lopende vreemdelingenprocedure’.

De controle was onderdeel van de landelijke aanpak van ondermijning. Dat is het fenomeen waarbij criminelen gebruik maken van diensten van de bovenwereld om zaken in de onderwereld mogelijk te maken. Boven- en onderwereld raken zo met elkaar verweven. ,,Door deze verwevenheid verzwakt de rechtsstaat. Om zicht te krijgen op en de vermoedens te bevestigen, dan wel te ontkrachten, worden er integrale controles gehouden,’’ aldus de gemeente.

De gezamenlijke overheidsorganisaties controleerden gisteravond op naleving van vergunningen en wet- en regelgeving op het gebied van milieu, bouw, brandveiligheid en arbeidswetten. Ook is er gecontroleerd op registratie van werknemers en bewoners. Naast de al genoemde, zijn er nog ‘meerdere’ overtredingen geconstateerd. Die worden de komende periode onderzocht.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht