Volledig scherm
Aan het Attleeplantsoen in Kanaleneiland brandde in december een bestelbus uit. © Michiel van Beers

Grote criminele jeugdgroep Kanaleneiland staat deze zomer voor de rechter

De jongeren die eind vorig jaar Kanaleneiland terroriseerden met een serie diefstallen en autobranden verschijnen allemaal voor de rechter. Dat heeft het Openbaar Ministerie voor ogen. Tegen dertien van de zestien veelal minderjarige verdachten is inmiddels al een zaak rond.

Tussen oktober en december vorig jaar gingen de verdachten van rond de 18 jaar oud aan de lopende band op strooptocht door de wijk. Dat deden zij door twee kelderboxen aan de Rooseveltlaan te kraken en deze vervolgens niet alleen te gebruiken als verzamelplek, maar ook als bewaarplek voor buitgemaakte spullen.

In de kelder van woningcorporatie Mitros kwamen niet alleen koplampen te liggen, maar ook navigatiesystemen, scooters, kentekenplaten en laptops. Net als kleding, om te wisselen, handschoenen, bivakmutsen en inbrekerswerktuigen. Op camerabeelden is te zien hoe de jongeren te werk gingen en ook hoe zij met brandbare vloeistof en proppen in de weer waren om auto’s in de wijk in brand te steken.

Uitvalsbasis

Meer dan de helft van de groep vormde volgens het Openbaar Ministerie een criminele organisatie, die leidend was binnen een groep van de in totaal zestien jongeren. ,,Het was een uitvalsbasis voor vermogensdelicten’’, typeerde de rechtbank de kelderboxen in het vonnis van een al veroordeelde verdachte. De rechtbank sprak over veel overlast, financiële schade en ergernis in de wijk. Het OM wees ook op een daling van de criminaliteit, na aanhouding van verdachten uit de groep.

Verschillende verdachten vielen door de mand doordat ze inbraken bij een lokauto van de politie in de wijk. Vier van de jonge mannen zijn al veroordeeld. Zij kregen variërende gevangenisstraffen opgelegd: van gelijk aan hun voorarrest in combinatie met een forse werkstraf, tot een jaar cel.

Hoofdverdachte

Drie andere verdachten die ook deel zouden hebben uitgemaakt van de criminele organisatie en een leidende rol zouden hebben vervuld, verschijnen nog op zitting. Onder hen is ook de 17-jarige hoofdverdachte, die zich op 14 juni moet verantwoorden voor negentien strafbare feiten. Hij zou veel criminele activiteiten hebben gecoördineerd en had als een van de weinigen een sleutel van de gekraakte kelderboxen. Twee andere minderjarigen komen op 12 juli voor de rechter.

Zes andere verdachten worden vervolgd voor andere criminele vergrijpen in de wijk, maar hun rol binnen de groep was volgens het OM kleiner. Twee van hen zijn al op zitting geweest. Vier anderen komen op 3 juli (twee meerderjarigen) en 19 juli (minderjarige) op zitting. De laatste zaak moet nog gepland worden, rond een verdachte die nog in voorarrest zit. Tenslotte moet over de drie resterende minderjarige verdachten uit de groep van zestien nog een beslissing worden genomen.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht