Volledig scherm
Ook de woningen aan de Wolter Heukelslaan worden verkocht © Stadsherstel Midden- Nederland

Grote interesse voor aankoop monumenten

Er is veel belangstelling voor het bezit van Stadsherstel Midden-Nederland. Een koper zal minstens 100 miljoen euro moeten neerleggen voor de 152 panden die de stichting bezit in Utrecht en Amersfoort.

Quote

Onder de kandidaten zijn serieuze partijen, maar ook particulie­ren die zeggen: ‘leuk pand, daar wil ik wel in wonen’

Bob van Ree, stichting Stadsherstel Midden-Nederland

In Utrecht behoren onder meer statige huizen aan de Kromme Nieuwegracht, de Lange Nieuwstraat en de Wolter Heukelslaan tot de portefeuille. De stichting is eigendom van woningcorporaties Mitros en de Alliantie, die haar bezit op grond van de Woningwet van de hand moet doen. Het rijk wil dat zij zich richten op hun kerntaak: de realisatie en het onderhoud van sociale woningen.

Directeur Bob van Ree van de stichting Stadsherstel Midden-Nederland kan nog geen namen noemen van geïnteresseerde overnamekandidaten. Maar nog geen twee weken nadat er een website geopend is voor potentiële kopers, zijn er volgens hem al tientallen gegadigden. ,,Onder de kandidaten zijn serieuze partijen, maar ook particulieren die zeggen: ‘leuk pand, daar wil ik wel in wonen’.’’

100 miljoen

Dat laatste is niet mogelijk, want er worden geen losse panden verkocht. De portefeuille wordt in zijn geheel van de hand gedaan. Van de 152 monumenten van Stadsherstel staan er 50 in Utrecht. Daarin bevinden zich 226 verhuurbare eenheden. De marktwaarde van de totale portefeuille bedraagt circa 100 miljoen euro. Volgens Van Ree is de staat van onderhoud van de gebouwen goed.

Volgens Van Ree worden de panden niet aan de eerste de beste verkocht. ,,Geïnteresseerde partijen dienen een visie te overleggen, affiniteit met monumenten hebben. Die is net zo belangrijk als de uiteindelijke prijs. Het rendement zal ‘redelijk’ zijn, maar voor een hoog rendement kun je beter investeren in winkelvastgoed of nieuwbouw.’’

Volledig scherm
Een van de woningen aan de Lange Nieuwstraat die in de verkoop staat. © Stadsherstel Midden-Nederland

Potentiële kopers

Stadsherstel heeft een jaar de tijd gekregen om haar monumentale bezit over te doen aan een nieuwe eigenaar. Inmiddels is er al bijna een half jaar verstreken. Twee weken geleden werd een website geopend waar potentiële kopers terecht kunnen. Als blijkt dat er geen geschikte partij te vinden is, dan dwingt de Woningwet geen gedwongen verkoop af. Daar komt bij dat een eventuele verkoop goedgekeurd moet worden door het ministerie.

In Utrecht leidde de voorgenomen verkoop van het monumentale bezit tot vragen in de gemeenteraad. De SP en GroenLinks willen niet dat de verkoop leidt tot een vermindering van het aanbod aan sociale huur in de binnenstad. Volgens Stadsherstel zullen de bestaande huurcontracten niet worden opengebroken na verkoop.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht