Grote inval op bedrijventerrein Nieuwegein vanwege hennepteelt

De politie heeft vanmorgen een grote inval gedaan bij twee panden op bedrijventerrein Ravenswade in Nieuwegein. Beide bedrijven worden ervan verdacht spullen te leveren voor professionele hennepteelt. Vier personen zijn aangehouden. 

Volledig scherm
Politie op bedrijventerrein Ravenswade in Nieuwegein. © Koen Laureij

De Mobiele Eenheid (ME) is ter plaatse. Een deel van het terrein is afgezet. Werknemers mogen alleen achter de afzetting als ze kunnen aantonen dat ze er werken. De politie heeft zwarte schermen geplaatst aan weerszijden van de betreffende panden. De actie wordt zo geheel aan het zicht onttrokken.

Volgens de politie gaat het om een groothandel met een omzet van 25 tot 30 miljoen euro per jaar. Het andere bedrijf is een growshop, een winkel in benodigdheden voor binnenshuis of in een kas kweken van diverse gewassen en planten. 

In totaal zijn op zes locaties in Nieuwegein doorzoekingen verricht. Er is ook onderzoek gedaan in meerdere woningen. Ook zijn er voertuigen en boten in beslag genomen. De politie zette op meerdere plekken in het land vrachtwagens van de groothandel langs de weg. De auto’s en lading werden in beslag genomen voor onderzoek. 

Grootste leverancier van Nederland

De groothandel wordt ervan verdacht als grootste leverancier van Nederland een belangrijke rol te spelen bij de professionele hennepteelt in Nederland en de rest van West-Europa. Het klantenbestand blijkt vrijwel uitsluitend uit bedrijven te bestaan die actief zijn in de hennepteelt. Ook zijn er producten van de onderneming aangetroffen bij professionele hennepkwekerijen. 

De invallen in Nieuwegein vormen de eerste zichtbare actie na onderzoek van ruim een jaar. De aanleiding voor de inval komt voort uit informatie uit een ander onderzoek. Ook zouden er ongebruikelijke transacties aan de bedrijven te linken zijn. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht