Volledig scherm
De A27 bij Amelisweerd © Jeroen Jumelet

Grote kans op uitstel verbreding A27

De kans is groot dat de verbreding van de A27 vertraging oploopt. De Raad van State heeft de beroepsprocedure tegen de verbreding van de A27/A12 Ring Utrecht opgeschort. Reden is dat het Europees Hof eerst uitspraak moet doen over de zogenaamde Programmatische Aanpak Stikstof (PAS).

Zonder deze uitspraak kan de beroepsprocedure niet starten, zo heeft de Raad van State aan de Kerngroep Ring Utrecht laten weten. Woordvoerder Wendy van der Sluijs van de Raad van State bevestigt dit. Daardoor is de kans groot dat de verbreding langer op zich laat wachten.

Anderzijds is het niet zo dat de overheid en Rijkswaterstaat (RWS) gedwongen zijn om te wachten op het Europese Hof, zegt ze. „Al is de ervaring dat het bij dit soort grote projecten wel gebeurt.”

Jos Kloppenborg van de Kerngroep Ring Utrecht verwacht niet anders. ,,Dat de aanbesteding zou worden opgeschort in afwachting van Raad van State is wat mensen van RWS steeds tegen ons hebben gezegd. Die hele verbreding is ook een complexe materie. Neem de bak bij Amelisweerd. Ook RWS wil daarom zekerheid hebben en niet achteraf met claims komen te zitten.''

Op z'n vroegst in 2019

De Raad van State heeft het Europees Hof gevraagd de zaak met spoed te behandelen en in elk geval voor 1 juli 2018 uitspraak te doen. Of dat ook gebeurt is onzeker. Pas daarna zal het beroep A12/A27 Ring Utrecht worden behandeld. Uitspraak over de verbredingsplannen zal waarschijnlijk pas op z’n vroegst in 2019 plaatsvinden. Nog verdere vertraging is niet ondenkbaar.

Kloppenborg is er blij mee. ,,Het geeft alle ruimte om alsnog een ander besluit te nemen door meer in te zetten op fietsverkeer en OV en zo vele miljoenen te sparen.'' ChristenUnie en D66 zijn tegen het huidige verbredingsplan en zitten nu te onderhandelen over een nieuw te vormen kabinet. Het maakt Kloppenborg niet meteen hoopvol. ,,Het zijn de kleinste  van de vier partijen aan tafel. Het vergt dus grote politieke moed.'' 

In de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) heeft de overheid geregeld dat ontwikkeling (zoals wegenbouw, maar ook een eventuele uitbreiding van de veestapel) en natuurbescherming beide mogelijk zijn. Het Europese Hof moet beoordelen of dat daadwerkelijk kan. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht