Volledig scherm
De inval bij het bordeel van Jan B. (inzet). © Ramon Mosterd/Cor Vos

Grote politie-inval bij de 'Koning der callgirls'

Het imperium van Nederlands bekendste seksbaas Jan B. (74) wankelt. Politie en justitie doorzochten gisteren 33 panden in binnen- en buitenland, waaronder zijn bordelen. Ze hoopten meer bewijzen te vinden voor grootschalige fraude, witwassen en deelname aan een criminele organisatie, meldt het AD.

In alle vroegte zien bewoners van de Jaffastraat in Utrecht hoe agenten, medewerkers van de douane en van de Belastingdienst in alle rust een ogenschijnlijk normale woning doorzoeken. Achter de gevel wordt al jaren tegen betaling de liefde bedreven. Het is een van de bordelen van de omstreden seksbaas Jan B. en niet de enige plek die grondig wordt doorzocht.

Tenerife
Zo'n 300 agenten vallen tegelijkertijd binnen op 33 locaties, onder meer op Tenerife. Auto's, boten, sieraden, computers en de administratie van bankrekeningen nemen ze in beslag. Ook vinden agenten drie vuurwapens. De Belastingdienst legt beslag op 22 panden en drie percelen grond, met een geschatte waarde van meerdere miljoenen.

Zes mensen in de leeftijd van 31 tot 77 jaar moeten mee naar het bureau, onder wie zeer waarschijnlijk ook B. zelf en zijn 66-jarige vrouw. Ze worden niet alleen verdacht van grootschalige belastingfraude, maar ook van witwassen, valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie. Volgens justitie creëerden ze met behulp van bedrijven een zwartgeldcircuit en investeerden ze dat geld in Nederlands vastgoed, waaronder bordelen.

Met de arrestatie lijkt een eind te komen aan het seksimperium van Jan B., een van de bekendste ondernemers in de betaalde liefde. In de jaren '70 werd hij door de krant Het Vrije Volk al beschreven als de 'Koning der Callgirls'. B. opende zijn eerste seksclub in 1969 en bouwde zijn imperium gestaag uit. In Nederland zijn er op dit moment tien sekshuizen, waaronder in Amsterdam, Utrecht, Gouda en Rotterdam.

Leefbaar Nederland
De ondernemer baart in 2002 opzien als hij voor het Leefbaar Nederland van Pim Fortuyn de Tweede Kamer in wil. Op de branche rust dan volgens hem nog steeds een groot taboe. Maar hij wil in het regeerakkoord ook een plan laten opnemen voor een heel nieuw departement: het ministerie voor Herstructurering van de Macht. Eerste actie: ambtenaren moeten kunnen worden ontslagen. B. lag voortdurend overhoop met de overheid, weet voorzitter André van Dorst van de Vereniging Exploitatie Relaxbedrijven.

Pesten
Ambtenaren met wie hij zaken moest doen, waren volgens B. alleen op aarde om hem te pesten. Het is dan ook niet voor het eerst dat B. in opspraak komt. In 2008 viel de Fiscale inlichtingen en opsporingsdienst (FIOD) ook al een aantal panden binnen, waaronder in Utrecht en werd zijn bordeel in Rotterdam tijdelijk gesloten nadat er teveel geweldsincidenten waren geweest.

Gisteravond was de seksclub in Amsterdam alweer gewoon open, maar daar wilde niemand commentaar geven op de zaak.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht