Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Hackende Utrechtse student gearresteerd in collegezaal, justitie wil hem 18 maanden achter de tralies

Een 21-jarige Utrechtse student wist in maart vorig jaar vermoedelijk niet wat hem overkwam, toen hij middenin een collegezaal werd gearresteerd door agenten in burger. De man wordt door Justitie gezien als een ‘high level hacker’ en ‘een professioneel zakenman’. Tegen hem is vandaag 18 maanden cel geëist.  

De student informatiekunde is op 11 maart 2019 door agenten in burger opgepakt in een collegezaal van de Universiteit Utrecht, terwijl hij op zijn laptop bezig was. Bij het doorzoeken van zijn zolderkamer in zijn ouderlijk huis bleek dat hij op zijn harde schijf gegevens van tientallen creditcards had en handleidingen over creditcardfraude. Daarnaast heeft de politie voor ruim 22.000 euro aan Bitcoins in beslag genomen.

De politie kwam de Utrechter op het spoor in een internationaal onderzoek naar internetcriminaliteit. De  student zou zich bezighouden met de ontwikkeling en verkoop van verschillende ‘hack-programma’s’, die bestanden als Word of Excel kunnen besmetten. Als je er op klikt, wordt op afstand toegang verkregen tot het systeem van het slachtoffer. Eenzelfde hack legde onlangs de systemen van de Universiteit van Maastricht plat. De boel kon pas worden gerepareerd na betaling van bijna 2 ton aan losgeld. 

De rechter doet op 19 maart uitspraak. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht