Volledig scherm
De auto op de Bevinlaan brandde van binnen uit door de brandstichting. © Michiel van Beers

Halfjaar cel dreigt voor Utrechter na brandstichting in auto rond jaarwisseling

Mede door de inzet van een onbemand vliegtuig en een warmtebeeldcamera op de grond werden ze opgepakt voor brandstichting in een auto. Wat het Openbaar Ministerie betreft, past daar een maandenlange celstraf bij voor twee 22-jarige Utrechters.

Bij de auto in Kanaleneiland werd een steen door een ruit gegooid, om iets brandbaars naar binnen te krijgen. Rond 23.00 uur op 28 december lukte dat: de auto vatte vlam en brandde uit op de Bevinlaan. Een getuige zag de daders direct daarna op een scooter vluchten. Surveillerende agenten zagen de witte scooter rijden en volgden deze. Op de Croeselaan konden de Utrechters die vandaag terechtstonden, worden aangehouden.

‘Onterecht’

Politie en Openbaar Ministerie gaan ervan uit dat het duo verantwoordelijk is voor de brand. Maar daar denken zij zelf duidelijk anders over. Verdachte M. O. die de brand zou hebben aangestoken, zit vandaag al 96 dagen vast  in de zaak. Hij zei op de zitting: ,,Wat ik wil vertellen, is kort maar krachtig: Ik heb hier helemaal niets mee te maken. Ik zit onterecht vast. Ik heb die avond een joint gerookt op een bankje in het park. Ik zit gewoon onterecht vast.’’ Wel heeft hij een opvallend lang strafblad. Zijn advocaat Van Rhijn pleitte voor vrijspraak en onmiddellijke vrijlating van zijn cliënt, wegens gebrek aan bewijs.

Medeverdachte S. B. zit niet meer in voorarrest. Hij zou de bestuurder van de scooter zijn geweest. Hij stelde: ,,Wij hebben helemaal niks te maken met brandstichting. We zijn naar de coffeeshop gegaan, ik ben thuis door hem opgehaald. Meer wil ik niet zeggen.’’ Volgens zijn advocaat Hoekzema, die voor vrijspraak pleitte, wil hij ‘beschermd worden tegen de verleidingen van de nacht’ en is hij zelfs bereid om een enkelband te dragen. Daar voegde B. zelf aan toe iets van zijn leven te willen maken en inmiddels werk in de zorg te hebben. Ook hij heeft een strafblad. De reclassering adviseert toepassen van jeugdstrafrecht voor de man met een laag IQ.

Onrust

Officier van justitie Teis Tanghe sprak van ‘ernstig strafbare feiten’. ,,Verdachten wisten via de media dat veel maatschappelijke onrust bestond door de autobranden.’’ Hij eiste voor O. 9 maanden cel, waarvan 3 voorwaardelijk. Net als een contactverbod met de medeverdachte. Tegen B. koos de officier voor het toepassen van jeugdstrafrecht. Het OM eiste 150 dagen jeugddetentie, waarvan 85 voorwaardelijk, waardoor hij niet terug zou hoeven in de cel. Ook moeten de mannen wat het OM betreft de schadepost door de autobrand (ruim 3000 euro) vergoeden.

Advocaat Hoekzema sprak haar afkeur uit over het proces-verbaal, waarin de inzet van het onbemande vliegtuig door de politie niet was opgenomen. Uitspraak is op 18 april.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht