Volledig scherm
Uit de voorstelling 71 bodies 1 dance van de Spaanse choreograaf Daniel Mariblanca over transgenders. Te zien op What You See Festival. © Ursula Kaufmann

Halfnaakte transgender gaat te ver voor Facebook: Utrechts festival geblokkeerd

Facebook blokkeert de pagina van het internationale kunstenfestival in Utrecht over gender en identiteit What You See. 

Op een nieuwe facebookpagina laat de organisatie weten dat Facebook het festival om ‘onduidelijke redenen’ heeft geblokkeerd. ‘Met dit nieuwe festival bieden we een platform aan theater, dans, films en exposities, die gaan over mannelijkheid en vrouwelijkheid, over hoe het is om transgender te zijn, over homorechten, over gender en over diversiteit. Blijkbaar wordt dit nog altijd als provocatief ervaren’, aldus de reactie van de festivalorganisatie.

Schrijnend

Algemeen en artistiek directeur Vincent Wijlhuizen noemt ‘het schrijnend en zorgelijk dat Facebook censuur toepast’. ,,Het begon maandag toen ik op mijn eigen facebookpagina een fotootje postte van een torso uit een Spaanse voorstelling, van een vrouw die nu man is. Mijn pagina werd daarop geblokkeerd met het verzoek de foto te verwijderen. Ook moest ik een link naar de site van What You See Festival weghalen. Toen we woensdag andere dingen postten, werd de pagina van het festival ineens geblokkeerd. Facebook geeft geen reden aan. Het enige wat je kan doen, is bezwaar maken door een knop aan te klikken. Je kan geen vragen stellen of uitleg geven.’’

Wijlhuizen hekelt de blokkade. ,,Juist de dingen die we willen bespreken, dat er op het gebied van seksualiteit en identiteit veel diversiteit is, wordt door Facebook blijkbaar als aanstootgevend ervaren. We hebben onze mond vol van gelijkheid, maar in de praktijk is daar geen sprake van. Gelukkig krijgen we veel positieve reacties uit de culturele wereld.’’ Met een nieuwe facebookpagina hoopt het festival de opgebouwde community weer op te bouwen.

Het What You See Festival, dat voor het eerst wordt georganiseerd, vindt van 23 tot en met 25 november plaats op diverse locaties in Utrecht. Het festival vindt onder meer plaats in filmtheater ’t Hoogt, Theater Kikker en Het Huis Utrecht. Het festival wordt financieel ondersteund door onder andere de gemeente Utrecht en erkende cultuurfondsen.

Volledig scherm
Het campagnebeeld van What You See Festival. © Soopknife Graphics

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht