Handgranaat gaat af in leegstaand pand aan Waterveste in Houten

UPDATEOnbekenden hebben afgelopen nacht een handgranaat naar binnen gegooid in een bedrijfspand aan de Waterveste in Houten dat tijdelijk was ingericht als sportschool. Ook is er vijf keer op het pand geschoten. De politie bevestigt dat er een explosief naar binnen is gegooid. Het is het derde incident met handgranaten in een paar maanden tijd in de regio.

Volledig scherm
© AD

Rond 02.45 uur kreeg de politie de melding dat er knallen te horen zouden zijn op het bedrijventerrein aan de Waterveste. Toen agenten ter plaatse kwamen, zagen ze dat er een ruit van het pand stuk was en dat er diverse gaten in zaten. Dat bleken kogelgaten te zijn.

De politie zette het gebied meteen ruim af en schakelde een helikopter in om eventuele daders op te sporen. Ook werd er een onderzoek in het pand gedaan. Volgens een woordvoerster van de politie werd er in het pand niets aangetroffen wat aanleiding zou kunnen geven voor het beschieten van het pand.

Er is een uitgebreid forensisch onderzoek gestart om sporen veilig te stellen. Zo zijn er diverse kogelhulzen gevonden. Vanochtend was de politie al weer vroeg bezig met een buurtonderzoek en worden er onder meer camerabeelden opgevraagd bij de buren.

Enorme knal

Volgens een getuige is er vijf keer met een heel zwaar wapen op de ruit geschoten. Het waren volgens de man echt hele zware klappen. Toen hoorde hij een enorme knal en zag hij een lichtflits. Dat was van een explosief of een handgranaat, is zijn vermoeden.

Dat er een explosief is gebruikt, verklaart ook de enorme hoeveelheid gaten in de binnenkant van de ruiten. Ook verschillende plafondplaten en de verlichting zijn door de explosie losgeraakt en vernield. De getuige heeft ze direct daarna weg zien rijden op een scooter. Vijf minuten later arriveerde de politie. De getuige heeft zich meteen gemeld bij de politie en zijn verhaal gedaan.

Buurman

Volledig scherm
Schoten gelost op leegstaand pand Houten © 112mediautrecht

Volgens de buurman van het pand zou het pand al maanden leeg staan. Van de politie heeft hij gehoord dat de daders vermoedelijk op een brommer reden. Ook is hij door de politie gevraagd of hij camerabeelden heeft. Het pand staat te huur bij Brecheisen Makelaars, maar die zijn onbereikbaar.

Vanochtend kwamen twee mannen in sportkleding aan bij het pand. Onwetend van wat er afgelopen nacht is gebeurd. Ze vertelden omstanders dat ze wilden gaan sporten en dat zij de huurders van het pand zijn. Bij het zien van de kogelgaten, stapten ze weer in de auto en vertrokken.

Inmiddels is het grote gat dat is ontstaan door de kogelregen provisorisch gedicht. In het pand staan verschillende fitnesstoestellen, maar de ruimte lijkt niet in gebruik. Zo hangt de tl-verlichting uit het plafond. 

Volledig scherm
Schoten gelost op leegstaand pand Houten © 112mediautrecht

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht