Handig trucje: OV-chipkaart opent afvalcontainer in Culemborg (maar dat is niet de bedoeling)

videoCulemborgers kunnen voorlopig hun restafval nog even gratis kwijt. De nieuwe afvalcontainers in stad zijn gisteren volgens plan in gebruik genomen. Ze blijken echter niet alleen met de speciale afvalpas, maar ook met andere pasjes zoals de ov-chipkaart moeitelooos te openen. Afvalverwerker AVRI kan dan niet de vereiste euro in rekening brengen.

Het trucje werkt niet bij één of enkele contianers, maar her en der in de stad: in de wijk Parijsch, de binnenstad, in Achter ‘t Zand en Lanxmeer, zo blijkt uit een steekproef van deze krant. Diverse containers gingen keer op keer open, zodat het een koud kunstje is zonder kosten van zakken afval af te komen waarvoor de AVRI sinds deze week geld vraagt. Voor het afleveren van één zak van maximaal dertig liter hanteert de afvalverwerker een tarief van één euro.

De truc gaat inmiddels als een lopend vuurtje door de stad. De tip kwam via een lokale Facebook-groep die een column van Jan Beijer uit Tiel had overgenomen. De oud-gemeentevoorlichter had zondagavond, toen hij nog gratis een zakje wilde afleveren bij zijn container, per ongeluk de ov-chipkaart uit zijn portemonnee gehaald in plaats van de Avri-pas. Tot zijn verbazing ging de schuif open.

Volledig scherm
Culemborg afvalcontainers te openen met ov-chipkaart © AD

Toch had ook Beijer kunnen weten dat wat hij deed, niets nieuws was. Twee jaar geleden reageerden paslezers van Utrechtse afvalcontainers al op de ov-pas, de pas voor het stadhuis en, ook leuk, de bierpas van studentenvereniging Unitas. In 2010 ontdekten Eindhovense studenten al dat hun ov-chipkaart ook de ondergrondse afvalcontainers in de hele stad openden, zo is eenvoudig terug te vinden op internet.

Of ze bij Avri hebben gekeken naar fouten die in het verleden zijn gemaakt, kan niet direct worden achterhaald. De voorlichter was bereikbaar, de directie niet. Inmiddels heeft afvalverwerker Avri laten weten dat de IT-problemen aan het einde van deze week zijn opgelost. Dan is het niet meer mogelijk om met een OV-chipkaart de afvalcontainer te openen.

Nieuw afvalregime

Sinds vandaag is in het Rivierenland het nieuwe afvalregime van kracht voor de 236.000 inwoners in de acht Avri-gemeenten, waarvan Culemborg er een is. De grootste wijziging: het restafval wordt in veruit de meeste gevallen voortaan niet meer opgehaald, maar moet door de inwoners zelf naar een (ondergrondse) container worden gebracht.

Daarvoor zijn overal containers geplaatst of ingegraven. Het systeem had per 1 januari al van kracht moeten zijn, maar het plaatsen van containers ging minder snel dan gehoopt. Na het eerdere uitstel, volgt nu een valse start.

Volledig scherm
Plaatsing van 2 ondergrondse containers per dag leek mogelijk maar niet geregistreerde ondergrondse kabels en leidingen gooien roet in het eten... © Martin Smaling

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht