Volledig scherm
© ANP

Handvol nieuwkomers meldt zich voor gemeenteraadsverkiezingen

Aan de gemeenteraadsverkiezingen in de regio Utrecht doet op 21 maart een handvol nieuwe partijen mee. Het gaat om enkele afsplitsingen van bestaande groeperingen, maar ook om enkele echte nieuwkomers.

Dat blijkt uit een rondgang langs Utrechtse gemeenten. Woensdag sloot de termijn waarbinnen partijen hun naam konden registreren. De gemeentelijke kiescommissies moeten begin volgend jaar nog wel vaststellen of de nieuwkomers aan alle formele eisen voldoen.

Tot 5 februari kunnen zich nog nieuwe partijen aanmelden, maar die worden dan alleen als lijstnummer geregistreerd. Alle partijen moeten uiterlijk die datum ook hun kandidatenlijsten inleveren. Er kunnen tot die tijd nog partijen afvallen. Enkele dagen later stellen de gemeenten vervolgens de definitieve kieslijsten vast.

Seniorenpartij

In Utrecht hebben zich twee nieuwe partijen gemeld: De Seniorenpartij Utrecht en Evenwicht. In Zeist is er één nieuwkomer, maar de gemeente wil niets zeggen over de naam of achtergrond, zolang de kiescommissie het initiatief niet getoetst heeft. Dat gebeurt in de eerste week van januari. In Veenendaal doet jongerenpartij Jouw Veenendaal mee en in Utrechtse Heuvelrug de partij OPEN. Die laatste is een samenwerkingsverband van PvdA en GroenLinks.

In Nieuwegein staat in maart Lokale Vernieuwing op het stembiljet en in Wijk bij Duurstede Wijk NU. Die twee partijen zijn geen nieuwe organisaties. In Wijk bij Duurstede zet Wietze Smit zijn politieke loopbaan bij BurgerbelangenNu voort onder genoemde nieuwe naam. In Nieuwegein laat groep De Jong de naam Ieders Belang los en gaat verder als Lokale Vernieuwing. Eerder dit jaar scheurde de lokale Nieuwegeinse partij Ieders belang en twistten Groep De Jong en voormalig fractievoorzitter Jacqueline Verbeek over de partijnaam.

Forza De Bilt

In Culemborg heeft Culemborg van Nu zich ingeschreven. Daarin werkt voormalig VVD-politica Monica Wichers aan haar politieke doorstart. Iets soortgelijks geldt voor Forza De Bilt van Peter Schlamilch. Hij stapte eerder dit jaar uit Beter De Bilt en opereerde al onder de naam Forza. Die heeft hij nu ook voor de komende raadsverkiezingen geregistreerd.

In Houten, IJsselstein, Stichtse Vecht, Bunnik en  Rhenen hebben zich geen nieuwkomers aangemeld.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht