Studenten chillen in de hangmat aan de Genevelaan in De Uithof.
Volledig scherm
Studenten chillen in de hangmat aan de Genevelaan in De Uithof. © Marnix Schmidt

Hangmat ophangen in een Utrechts park? Eerst even toestemming aan de gemeente vragen

Het ophangen van hangmatten en loopkoorden in Utrechtse plantsoenen en parken blijft aan regels gebonden. Wie wil luieren of lopen tussen twee bomen moet eerst toestemming aan de gemeente vragen.

In 2018 en 2019 mocht Arjan Visscher met zijn bedrijfje Pop-Up Hangplek bij wijze van proef hangmatten ophangen. De gemeente onderzocht twee zomers lang wat hiervan de gevolgen waren voor de gebruikte bomen. 

Aan 22 gecontroleerde  bomen is volgen de gemeente geen schade geconstateerd. Toch hield Pop-Up Hangplek hield zich niet in alle gevallen aan de voorgeschreven regels. Zeven bomen waren te dun of hadden geen grove bast. Omdat de initiatiefnemer bekend was, kon hij volgens de gemeente worden aangesproken als hij zich niet aan de voorwaarden hield.

Vinger aan de pols

Ondanks dat er geen blijvende schade aan bomen is opgetreden de afgelopen twee zomers, wil wethouder Diepeveen (GroenLinks) de vinger aan de pols houden. Iedereen die een hangmat of loopkoord (slackline) aan een boom van de gemeente wil ophangen, moet daarvoor toestemming vragen. 

,,We willen goed voor onze bomen zorgen’’, schrijft de wethouder in een brief aan de gemeenteraad. ,,Om schade te voorkomen, zijn we daarom terughoudend met het vastmaken of ophangen van voorwerpen aan bomen.’’ 

Visscher trok overigens voor zijn plezier met zijn kleurrijke hangmatten door de stad. ,,Er zit niet een diep idee achter, maar het is toch gewoon leuk om zoveel hangmatten bij elkaar te zien’’, zei hij.

Het verplicht aanmelden van het ophangen van een hangmat kan op hoongelach van oppositiepartij CDA rekenen. ,,Ga wat nuttigs doen en laat mensen lekker hun hangmat ophangen!’’, reageert fractievoorzitter Sander van Waveren. Vooraf toestemming vragen is volgens hem ‘echt onzinnig’. ,,Gaat de ambtenaar dan vragen hoe zwaar je bent en aan welke tak je gaat vastknopen?’’

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht