In Overvecht en Kanaleneiland worden drie nieuwe flitspalen geplaatst om te hard rijden en door rood rijden te voorkomen.
Volledig scherm
In Overvecht en Kanaleneiland worden drie nieuwe flitspalen geplaatst om te hard rijden en door rood rijden te voorkomen. © ANP

Hardrijders opgelet: Utrecht krijgt er drie nieuwe flitspalen bij in Overvecht en Kanaleneiland

Utrecht krijgt er drie nieuwe flitspalen bij: twee in Kanaleneiland en één in Overvecht. De huidige zes flitspalen in de stad waren in de eerste vier maanden van 2019 goed voor ruim 11.000 boetes. Ook de nieuwe camera’s gaan de strijd aan met hardrijders en automobilisten die door rood rijden.

De drie nieuwe flitspalen worden naar verwachting in de eerste helft van 2020 geplaatst. Op dit moment staan er zes flitspalen verspreid door de stad, namelijk op de Beneluxlaan, Amsterdamsestraatweg, Graadt van Roggenweg zuid en noord, Marnixlaan en de St. Josephlaan.

Met de komst van de drie nieuwe flitspalen komt het totale aantal in Utrecht op negen. De flitspalen komen in Kanaleneiland te staan op de Beneluxlaan bij de kruising met de Van Heuven Goedhartlaan en ter hoogte van de Bernadottelaan. In Overvecht gaat het om de aansluiting van de Humberdreef op de Einsteindreef. De gemeente Utrecht is nog in gesprek met de politie over eventuele maatregelen op de Waterlinieweg. Ook daar wordt de maximumsnelheid regelmatig overschreden. 

Het aantal ongelukken op de gemeentelijke wegen in Utrecht daalt sinds 2016 gestaag. Dat blijkt uit de halfjaarlijkse voortgangsrapportage verkeersveiligheid van de gemeente Utrecht. In 2016 vonden er 2249 verkeersongevallen plaats, in 2018 waren dat er nog 1926. In de eerste helft van 2019 gebeurden er 870 ongelukken op de gemeentelijke wegen. Daarbij raakten 204 mensen gewond. 

Tekst gaat door onder het kaartje

Utrechtse flitsers
Alle flitsers in Utrecht: in het zwart de bestaande flitspalen, in het rood de nieuwe.

Onveilig

Toch blijkt uit een jaarlijkse enquête van de gemeente dat het gevoel van onveiligheid onder bewoners niet is gedaald. Vooral in de wijk West is het gevoel van onveiligheid groot. 46 procent van de bewoners is niet te spreken over de verkeersveiligheid in hun buurt. Ook de overlast die de bewoners ervaren van gevaarlijk verkeer is in West het grootst, gevolgd door de wijken Noordwest en Overvecht.

Flitspalen en snelheidsdisplays moeten voorkomen dat er te hard wordt gereden in de Utrechtse wijken. Ook wordt er door middel van educatie aandacht gevraagd voor veiliger rijgedrag. Zo kunnen automobilisten via een simulator ervaren welke invloed drugs en alcohol hebben in het verkeer.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht