Schalkwijkers voerden vorig jaar al actie voor een verkeersveiliger Provincialeweg.
Volledig scherm
Schalkwijkers voerden vorig jaar al actie voor een verkeersveiliger Provincialeweg. © William Hoogteyling

Hardrijders Provincialeweg Schalkwijk stuiten straks op zes wegversmallingen

Veel automobilisten lappen op de Provincialeweg in Schalkwijk de maximum snelheid aan hun laars. Maatregelen zijn daarom dringend noodzakelijk. Zes wegversmallingen moeten naar het idee van de gemeente Houten de snelheid op het traject van drie kilometer tussen de Lekdijk en de dorpskern verlagen. 

Daarnaast voorziet het plan in de aanleg van verkeersdrempels bij de komgrens van Schalkwijk en bij de ‘begrenzing’ van de 30 kilometerzone. Donderdagavond werd het voorlopige ontwerp voor de weg, die een verbindingsroute vormt tussen Houten, Culemborg en Wijk bij Duurstede, in de zaal van restaurant Jonkheer De Ram in Schalkwijk aan de bewoners voorgesteld.

‘Veelbelovend’

‘Veelbelovend’ was de reactie van een bewoonster aan de Provincialeweg. Ze wilde niet met haar naam in de krant. Auto’s razen met hoge snelheden langs haar huis, beaamde ze. ,,70, 80 kilometer is normaal. Ze scheuren hier werkelijk. Ik fiets vaak naar het dorp en moet dan enkele keren oversteken. Dat is levensgevaarlijk.” Ze hoopt dat door de maatregelen veel automobilisten de weg uiteindelijk gaan mijden en een andere route kiezen.

Berndt Westermann is een jaar geleden neergestreken aan de Provincialeweg. Pal aan het gedeelte waar maximaal 30 kilometer gereden mag worden. Hij vertelde dat 60, 70 kilometer op die plek eerder regel dan uitzondering is. Westermann ziet handhaven als de beste oplossing om het probleem het hoofd te bieden.

In het plan is ook een aanpassing van de kruising bij Pand Pannenkoek opgenomen. Elly Kool juichte het idee toe om vanuit de Jonkheer Ramweg direct na de spoorwegovergang een apart fietsstrookje aan te leggen. ,,Nu moet je nog zo’n rare slinger maken om de uitstulping heen die daar ligt. Je belandt daardoor vaak op het midden van de weg.”

Korte termijn

Kool noemde de voorstellen ‘een eerste goede stap’. De aanleg van een tunnel of het installeren van verkeerslichten zijn volgens haar betere manieren om de veiligheid op het kruispunt te verbeteren. ,,Maar ik snap dat dat allemaal veel geld kost.” De voorgestelde aanpassingen zijn wat haar betreft oplossingen voor de korte termijn. ,,Ik zou willen zeggen: ga door.”

Het plan is opgesteld na twee eerdere bijeenkomsten met de bewoners, benadrukte de gemeente. Schalkwijkers konden nog één keer hun op- en aanmerkingen spuien. Over een maand wordt de definitieve versie opgesteld. De gemeente wil direct na de zomervakantie beginnen met de uitvoering ervan.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht