Volledig scherm
© AS Media

Hartverscheurend verdriet om doodrijden van 76-jarige Reina uit Renswoude

Update„Ik heb haar niet gezien”, zei verdachte Rowin van den B. (26) over het tragische ongeval op 10 februari. Op een zebrapad in Renswoude reed hij de 76-jarige Reina Willigenburg aan. Maar in plaats van uit te stappen, ging hij er vandoor. Reina overleed als gevolg van de aanrijding. Vandaag stond Rowin voor de rechter en hoorde hij 15 maanden cel eisen.

De preek in de kerk ging die zondagavond over vergeven. Na de dienst wandelde de vitale Reina nietsvermoedend door het donker in de regen naar huis en stak ze over bij het voor haar bekende zebrapad op de Dorpsstraat in Renswoude. 

Daar ging het mis. Onderweg naar huis vanaf een café in Veenendaal, schepte Rowin de vrouw. Twee beschonken vrienden in zijn auto schrokken wakker. Een paraplu vloog door de lucht, de bril van de vrouw eindigde in zijn auto, de voorruit barstte. Maar Rowin reed door, terwijl hij door zijn zijraam naar buiten keek.

Klap

,,Ik zag een persoon over het fietspad rollen”, verklaarde een getuige die de klap hoorde. ,,Ik zag haar door de lucht vliegen”, zei een ander. ,,De veroorzaker van de aanrijding reed hard weg, het was zeer slecht weer.”

Volledig scherm
De Dorpsstraat in Renswoude, de plek waar de 76-jarige vrouw werd aangereden. © William Harthoorn

Een nichtje van de aangereden vrouw sprak haar direct na de klap moed in en zong zelfs voor haar op straat, totdat de hulpverleners kwamen. Ondertussen reed Rowin naar zijn werk, om daar zijn zwaarbeschadigde auto te verstoppen. Hij besloot niet naar huis te gaan, maar daar in een vrachtwagen te overnachten. Ondertussen zocht hij op internet naar termen als: ‘oud ijzer’, ‘alcohol in bloed’ en ‘camera’s Dorpsstraat’.

,,Ik heb haar echt niet gezien”, was een van de weinige dingen die Rowin voor de rechtbank wilde verklaren. Verder verwees hij steeds naar eerder bij de politie afgelegde verklaringen. Totdat hij aan het einde van de zitting opeens zijn ‘oprechte excuses’ aanbood aan de nabestaanden, na vele vragen van de rechtbank en de officier van justitie te hebben afgewimpeld.

Op 22 februari stierf Reina twaalf dagen later aan haar verwondingen, een dag nadat de politie een anonieme brief kreeg over de vermoedelijke daders. Rowin meldde zich uiteindelijk op 28 februari bij de politie, een dag nadat in de media een oproep verscheen om uit te kijken naar zijn auto.

Gesnik

Officier van justitie Gabriëlle Hoppenbrouwers hoorde het gesnik van nabestaanden en zag tijdens een gesprek met hen ook al ‘hartverscheurend verdriet’. ,,Dit is mijn moeder voor het ongeluk en dit erna”, zei een dochter van het slachtoffer tegen Rowin, wijzend op twee foto’s naast haar. ,,Ik weet niet of je durft te kijken?” 

Rowin vocht tegen zijn tranen en zei alleen: ,,Het is heel verdrietig.” ,,We hebben nooit iets van je gehoord”, vervolgde de vrouw, die bij hem om de hoek woont in Scherpenzeel. ,,Waar was jij na het ongeval? Jij had daar moeten staan om te helpen.”

De enige verdachte zei slecht te slapen door de gebeurtenissen en nare dromen te hebben. Maar hij ontkende stellig een alcoholprobleem te hebben. Ook al zat hij nog in een proeftijd toen het ongeluk gebeurde, na betrapt te zijn met drank op in het verkeer. Voor de klap dronk hij samen met twee vrienden zeker 24 glazen en flesjes bier. Grote vraag blijft hoeveel hij er zelf  nam, naar eigen zeggen 4.

Strafeis

De echtgenoot die 58 jaar getrouwd was met Reina hoorde alles aan op de publieke tribune, die vol zat met zijn kinderen en kleinkinderen. Zij hoorden een strafeis van 15 maanden cel, waarvan 5 voorwaardelijk en een ontzegging van de rijbevoegdheid van 4 jaar voor vrachtwagenchauffeur Rowin.

Advocaat Maarten Hoevers zorgde ervoor dat zijn cliënt aanhoudend zweeg. Hij sprak van veel vermoedens, gokken en gissen rond het ongeval. ,,Gelukkig hebben we de feiten: slecht weer, een onveilige verkeerssituatie, geen snelheidsovertreding, vrijwillig melden bij de politie en geen vastgesteld alcoholpercentage.”

‘Niet chique’

,,Cliënt heeft in shock gehandeld. Hij heeft zich niet kenbaar gemaakt, dat is verwijtbaar. Het is niet chique, dat klopt. Maar het gebeurt. Hij heeft haar niet hulpeloos achtergelaten, er waren daar anderen om haar te helpen. Hij is zich zeer bewust van de tragische gevolgen van het ongeval.”

,,Hij moet weten dat ik hem niet haat”, zei de echtgenoot.

 Uitspraak op 28 november.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht