Volledig scherm
Auokrakers zoeken gericht naar bepaalde merken auto's in Vianen. © ANP

Hausse aan auto-inbraken in Vianen

Autokrakers hebben het gemunt op geparkeerde auto's in Vianen. Het gaat om diefstal ‘op bestelling’ van bijvoorbeeld navigatiesystemen en airbags uit auto's die in een woonwijk geparkeerd staan en diefstal van dure spullen uit auto's voor de deur van winkels en horeca-gelegenheden.

In de maand oktober en de eerste helft van november vorig jaar vielen rond de twintig inbraken in de wijk Monnikenhof op. Hierbij werden vooral onderdelen van auto’s buitgemaakt, zoals airbags en radio’s. Dit waren vooral inbraken ‘op bestelling’, waarbij de dieven speciaal op zoek zijn naar onderdelen uit bepaalde type auto’s.

Ligging ideaal

Woordvoerder van de politie Daniëlle Friedeman legt uit dat vooral de Skoda Octavia en de Seat Ibiza gewilde doelwitten van auto-inbrekers waren. ,,Maar ook op andere merken zoals Mercedes, BMW en Audi heeft dit soort inbrekers het gemunt.’' De ligging van Vianen aan zowel de A27 als de A2, maakt dat de stad interessant is voor dergelijke inbraken. Ze goed bereikbaar en het is er even gemakkelijk met buit weer wegkomen.

Quote

Maar ook op andere merken zoals Mercedes, BMW en Audi heeft dit soort inbrekers het gemunt

Daniëlle Friedeman, Woordvoerder Politie Midden-Nederland

In het tweede deel van november en de maand december vorig jaar viel op dat er in Vianen vooral inbraken in auto’s zijn gepleegd bij horeca-instellingen en winkels waarbij persoonlijke spullen werden buitgemaakt. Ook dit waren er rond de twintig. De drie hotspots waren de parkeerplaats van een winkel aan de Edisonweg en van twee horecagelegenheden aan de Clarissenhof en op het industrieterrein van de Tuijmanweg.

Dure parfums

Friedeman geeft aan dat de politie zich erover verbaast dat dure spullen in auto’s blijven liggen als de auto-eigenaren een hapje gaan eten of een boodschap doen. ,,Laptops en tablets maar ook dure parfums uit rugzakken werden na het inslaan van een ruitje meegenomen. De politie drukt daarom iedereen op het hart om dergelijke spullen niet in de auto te laten liggen.’’

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht