Volledig scherm
PREMIUM
Een impressie van hoe het ‘energielandschap’ in de polder Rijnenburg eruit kan komen te zien. © Gemeente Utrecht

Heb dan ook de moed om die hele polder vol te plempen met windmolens

Column Wouter de HeusPolitiek journalist en columnist Wouter de Heus woont al zijn hele leven binnen de gemeentegrenzen van de stad. Al jarenlang volgt hij de Utrechtse politiek en schrijft hij daar columns over. Dit keer over polder Rijnenburg.

Volledig scherm
Columnist Wouter de Heus. © Marco de Swart

Zoals u van mij mag verwachten ben ik een enorm liefhebber van ambtelijke stukken. Ondoorgrondelijke zijn de mooiste. En ik heb in mijn leven voldoende nota’s, visies en beleidsnotities verorberd om te durven beweren dat de meeste redelijk ondoorgrondelijk zijn.

Hoe vaak er ook projecten worden gestart die ‘klare overheidstaal’ zeggen te bevorderen: lukken wil dat niet. En daar is ook een reden voor: schrijf eenvoudige materie ingewikkeld op en mensen haken netjes af. Onze taak is keurig belasting betalen, als modelburger leven en het liefst sterven voordat het serieuze zorgcentjes kost.

Om het proces rond de mogelijke komst van elf windmolens in de polder Rijnenburg te doorgronden heb ik deze week dozijnen pagina’s ambtelijke rimram doorgeakkerd. De politieke kern kan ik in een paar zinnen samenvatten.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht