Die Mauer van gezelschap Die Ausdauer.
Volledig scherm
Die Mauer van gezelschap Die Ausdauer. © AD

Heb je al plannen voor het weekend? Dit zijn de 9 leukste evenementen in Utrecht

Guus Kuijer leest voor uit zijn Bijbel

Schrijver Guus Kuijer geeft samen met het Kamerorkest van het Noorden een bijzonder literair concert in de Nicolaikerk in Utrecht. Kuijer leest voor uit zijn reeks De Bijbel voor ongelovigen en het orkest speelt muziek van de Bulgaarse componist Martin Georgiev en de Georgische componist Gya Kancheli.

Vrij 7 feb, 20.15 uur, Nicolaikerk, Nicolaaskerkhof 8, Utrecht.

30 jaar na de Val van de Muur

In de voorstelling Die Mauer van het Rotterdamse muziektheatergezelschap Ausdauer komen Oost-Europese geschiedenis, actualiteiten, muziek en monoloog samen tot een geheel. Dertig jaar geleden viel de Berlijnse Muur en kwam er een einde aan het Sovjet Rijk. De Russische KGB-agente Gabby Bakker blikt terug.

Vrij 7, za 8 feb, 20 uur,, Theater Kikker, Ganzenmarkt 14, Utrecht.

Ruben Hein met jeugd jazz orkest

Zanger, pianist Ruben Hein treedt op als artistiek leider en dirigent van het Nationaal Jeugd Jazz Orkest (NJJO). Het concert past in een jazzproject voor jong talent. De bigband van het NJJO staat in een onorthodoxe opstelling. Het resultaat is een moderne mix van rock, jazz, hedendaags en klassiek 

Do 6 feb, 20.30 uur, Cloud Nine, TivoliVredenburg, Vredenburg, Utrecht.

Pubermeisje breekt muren af

Muziektheatercollectief Circus Treurdier treedt op met bewerking van het oude kinderboek Het verhaal van Erica Speen. Het gaat over het pubermeisje Erica Speen dat samen met haar ouders in een oerconservatieve gemeenschap woont. Een voorstelling vol nostalgische songs en rolpatronen, te zien in Fort aan de Klop.

T/m zon 9 feb, 20 uur, Fort aan de Klop, 1e Polderseweg 4, Utrecht.

Circus Treurdier
Volledig scherm
Circus Treurdier © Circus Treurdier

Vooroordelen over psychiatrie

Comediënne Yora Rienstra gaat het theater in om de voorstelling UP te spelen, een bewerking naar de bestseller van Myrthe van der Meer. In UP moet Emma Nieuwenhuis opnieuw de psychiatrische kliniek in. Uitgerekend nu ze ‘een waanzinnig gevoel van geluk’ ervaart, herhaalt de geschiedenis zich...

Do 6 feb, 20.30 uur, Stadsschouwburg, Lucasbolwerk 24, Utrecht.

Yora Rienstra
Volledig scherm
Yora Rienstra © gratis

Footprints Festival is op herhaling

Na een uitverkochte editie vorig jaar, komt footprints terug. Tijdens het festival worden traditionele en moderne geluiden vermengd met invloeden uit verre windstreken. Er treden artiesten op uit Engeland, Frankrijk, Polen, Algerije, Bahrein en India. Alle acts verwerken verschillende roots, invloeden en technieken in hun werk, resulterend in dansbare en horizonverbredende muziek. Er is ook een speciaal nachtprogramma.

Za 8 feb, vanaf 16 uur, meerdere zalen, TivoliVredenburg, Utrecht.

Nieuwe kunstenaars laten werk zien

Nieuwe podiumkunstenaars zijn te zien in Het Huis. Deze zesde editie van de jaarlijkse Makersdag is uitgebreid met een avond voor het publiek, het Spoormakers Festival. Negen jonge artiesten (theater, muziek, dans, installaties) presenteren zich met voorstellingen, waarin ze op zoek gaan naar een collectieve beleving.

Di 11 feb, 20 uur, Het Huis, Boorstraat 107, Utrecht.

Utrechts theater over Avondmaal

Drie vrouwen staan te wachten tot de jongeman aan het kruis sterft. In deze tragikomedie van het Utrechtse all-female theatercollectief komen Moeder Maria, Maria Magdalena en de Heilige Johanna aan het woord over wat er tijdens het laatste avondmaal echt is gebeurd. Club Lam gaat op zoek naar naar een uniek vrouwelijk perspectief. 

Meezingfeest met Dirk

Kinderpopster Dirk Scheele zorgt voor een groot meezingfeest (2+) met de allerleukste Oudhollandse liedjes in een nieuw jasje. Scheele steekt grote Oudhollandse hits als ‘Ik zag twee beren’, ‘Op een grote paddenstoel’, ‘Cowboy Billie Boem’ en ‘Helikopter’ in een heel nieuw jasje. Met ieder liedje gebeurt wel iets verrassends. Zeker als ‘Ik heb een tante in Marokko’ uitmondt in een medley van een paar kinderliedjes uit andere culturen gezongen in het Nederlands.

Zon 9 feb, 11 en 14 uur, Podium Hoge Woerd, Hoge Woerdplein 1, De Meern.

Dirk Scheele.
Volledig scherm
Dirk Scheele. © Gerhard Witteveen

T/m za 8 feb, 20.30 uur, Die Already, Theater Kikker, Ganzenmarkt 14, Utrecht.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht