Heb jij de roze olifant gezien in Utrecht? Deze fietsers niet...ze waren druk met hun telefoon

VideoEen roze olifant dwaalde onlangs door enkele straten van Utrecht, maar geen fietser viel het op. Ze waren bijna allemaal met hun telefoon bezig. TeamAlert, maker van de beelden, noemt de beelden schrikbarend.

De actie van TeamAlert valt samen met de voorlichtingscampagne Mono van minister Cora van Nieuwenhuizen. Zij wil het appen tijdens het fietsen verbieden en bereidt een wetsvoorstel voor. Een boete behoort tot de mogelijkheden.

TeamAlert, een bedrijf met Utrechtse wortels dat zich op gedrag van jongeren richt, stuurde enige dagen geleden een medewerkster met een roze olifantenpak de straat op. Zo stond ze op de Biltstraat en in het Wilhelminapark. Soms stond ze achter een boom, soms in het struikgewas, maar altijd wel goed zichtbaar.

 „Bijna niemand heeft haar gezien en dat is schrikbarend”, zegt woordvoerder Lonneke Ziemerink. „De meeste fietsers waren met hun mobiele telefoon bezig. Met dit filmpje proberen we fietsers bewust te maken van de gevaren. Door het telefoongebruik missen ze veel.”

Lange adem

TeamAlert hoopt dat de campagne Mono hetzelfde effect heeft als de BOB-campagne tegen alcohol in het verkeer. „Het is een kwestie van de lange adem”, zegt Ziemerink. „Het duurde zeker vijftien jaar voordat die campagne begon te werken. We moeten ons ervan bewust zijn. Als je telefoon piept of trilt, sturen je hersens de handen naar de telefoon. We willen weten wat er is.”

Cijfers over ongevallen zijn er bijna niet. Ziemerink: „Fietsers geven niet zo snel toe dat ze aan het appen waren, als ze betrokken zijn bij een ongeluk. Een soort schaamte. Ik geloof niet dat alleen een boete zal helpen. We geven samen met andere organisaties veel voorlichting. Wat in de auto geldt, geldt ook op de fiets. Handsfree bellen, muziek luisteren of naar de navigatie luisteren, dat mag.”

Volledig scherm
© Still uit video

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht