Volledig scherm
De hekken langs de kade in Jutphaas. © Raymond de Jong

Hekken op instabiele oever Nieuwegein blijven nog zeker een jaar staan

De hoge hekken aan de oever van het Merwedekanaal in het centrum van voormalig Jutphaas (Nieuwegein) blijven zeker nog een jaar staan. Sinds enkele weken staan op deze plek bij de Rijnhuizerbrug aan de Herenstraat hekken om te voorkomen dat mensen op het wandelpad gaan lopen. Een bord op de hekken waarschuwt voor een instabiele oever.

De zwakke oever moet gerenoveerd worden. Rijkswaterstaat (RWS) heeft daarvoor een Europese aanbesteding uitgeschreven en hoopt dit traject begin volgend jaar af te kunnen ronden. Daarna moet een aannemer aan de slag met meerdere zwakke oevers in Utrecht en Nieuwegein.

Volledig scherm
Een bord op het hek waarschuwt voor de instabiele oever. © AD

,,In Nieuwegein gaat het om een gevaarlijke plek, aan de Herenstraat. RWS is eigenaar van de oever. De oevers zijn op houten palen gebouwd en onze veiligheidsmensen achtten na controle de oevers niet meer veilig om erop te lopen of er een schip aan te meren. Daarom hebben we de hekken zo geplaatst’’, zegt woordvoerder Theo de Lange van RWS. ,,We nemen het zekere voor het onzekere. De houten palen zijn niet meer betrouwbaar en moeten worden vervangen.’’ 

Dat het traject van aanbesteding lang duurt en ondertussen de buurt tegen lelijke hoge hekken moet aankijken neemt RWS op de koop toe. ,,Deze hekken blijven staan. We kunnen geen risico nemen.’’

Ook in Utrecht heeft Rijkswaterstaat enkele oevers met hoge hekken afgezet, omdat ze instabiel zijn. Bijvoorbeeld de oever van de Muntkade. De hele oever tussen de Muntbrug en Abel Tasmanbrug is verboden terrein. Naar verwachting beginnen ook hier de herstelwerkzaamheden pas halverwege volgend jaar.

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Utrecht en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht