Heldhaftige agent Zefanja is Utrechter van het Jaar: ‘Ik ben enorm vereerd’

videoDe Utrechtse agent Zefanja Engberts (41) is Utrechter van het Jaar geworden. Hij werd vandaag op het politiebureau Kanaleneiland in het bijzijn van zijn vrouw en collega's in het zonnetje gezet.

De heldhaftige Engberts begon vandaag nietsvermoedend aan zijn dienst op het politiebureau aan de Marco Pololaan in Kanaleneiland. Hij had geen idee dat er al koffie en zoetigheden klaarstonden en hem feestelijk de eretitel zou worden overhandigd. Zijn vrouw Gwendy zat ook in het ‘complot’. ,,Ik hoorde gisteren dat hij gewonnen had. Maar ik mocht er niks over zeggen. Gelukkig had hij helemaal niks door.” 

Pas op het moment dat Engberts door een collega geroepen werd om naar boven te komen en hij tientallen collega’s bij elkaar zag staan, ging er een lampje branden. ,,Het kon bijna niet anders dan dat het met de verkiezing te maken had. Maar het is me tot het laatste moment totaal ontgaan. Ik ben echt enorm verrast. Gewoon flabbergasted.”

Genomineerden
Zefanja Engberts heeft de jaarlijkse verkiezing Utrechter van het Jaar overtuigend gewonnen, met 38 procent van de stemmen.

Als tweede eindigde Sabiet Balwant - gir (19 procent). Zij hielp inmiddels duizenden mensen met een krappe beurs nadat ze de Voedselbank Plus in Leidsche Rijn begon. Jeroen en Bas Lindhout uit Nieuwer Ter Aa sprongen begin maart doortastend het koude water in en redden Alexander (3) en zijn zusje Rosemarijn (6) het leven. De jongens haalden met 15 procent van de stemmen de derde plaats.

De overige genomineerden (in willekeurige volgorde) waren voetballer Wesley Sneijder, Utrechter Ries van Dijk (tegen een asielzoekerscentrum in zijn buurt, maar maakte een omslag), Malgosia Fiebig (stadsbeiaardier), violiste Janine Jansen, kinderoncoloog Rob Pieters van het Prinses Máxima Centrum, Robbert Kalff (de grote animator van de Utrechtse Canal Pride) en snowboardster Bibian Mentel.

Applaus

Zefanja Engberts was één van de tien kandidaten voor Utrechter van het Jaar. Lezers van krant en site van het AD Utrechts Nieuwsblad konden hun stem uitbrengen. Met 38 procent van de stemmen werd de agent de grote winnaar van de verkiezing. Uit handen van Ariën Prins, chef van het AD Utrechts Nieuwsblad, kreeg Engberts vanochtend een bokaal, bloemen, een dinerbon van restaurant Bentick én een ingelijst gedicht van de Utrechtse dichter Ingmar Heytze. Zichtbaar verrast nam hij de attenties aan. Een applaus van zijn collega’s volgde. 

Engberts maakte van het moment gebruik om iedereen te bedanken die op hem had gestemd en blikte ook terug op die dag in juni, toen de agent op een flatbrand in Kanaleneiland afging. Engberts raakte ernstig gewond toen hij uit de brandende flat probeerde te komen en alleen via een raam een uitweg vond. De iconische beelden van hem hangend aan een kozijn op grote hoogte, staan bij veel burgers en agenten nog op het netvlies. Engberts kon niets anders doen dan zichzelf naar beneden laten vallen. Hij verbrijzelde beide hielbenen en zou vier maanden in een rolstoel zitten.

De tekst loopt door onder de foto

Volledig scherm
Zefanja Engberts toont samen met zijn vrouw Gwendy de oorkonde, behorend bij de titel Utrechter van het Jaar. © Foto Ruud Voest

,,Op zo’n moment moet je aan jezelf denken, je leven redden. Maar ook dat van de ander. Daar zou iedereen voor moeten staan: altijd proberen de ander te helpen. En hoewel ik enorm vereerd en blij ben met de titel van Utrechter van het Jaar, gaan mijn gedachten ook uit naar de vrouw die is omgekomen bij de brand.” Nadat de brand uiteindelijk was geblust, vond de politie het lichaam van de vrouw in de woning. Haar 70-jarige man heeft aan de politie verteld dat hij zijn vrouw gedood heeft. 

Volledig scherm
Agent Zefanja Engberts hangt uit het raam van brandende flat Kanaleneiland. © AD

Zijn eigen vrouw Gwendy is erg trots op hem. ,,Hij wordt nu een held genoemd, maar voor mij is hij dat al jaren.” Collega’s van Zefanja Engberts roemen zijn sterke wil en positieve karakter. Het is een echte doorzetter en wil er alles aan doen weer helemaal te herstellen. Zijn doel is dit jaar weer mee te kunnen draaien met alle (buiten)diensten. ,,Dit jaar wil ik weer helemaal gezond worden. Ik kan staan, ik kan lopen, maar ben nog niet helemaal pijnvrij. Ik sta hier wel in uniform maar ben nog niet bewapend.” Bescheiden als hij is, spreekt hij ook vol lof over zijn collega’s. ,,Ik ben trots om onderdeel te mogen zijn van dit team. Deze titel is ook voor mijn collega’s. Eigenlijk voor alle politiemensen in Nederland.”

Volledig scherm
Het gedicht dat Ingmar Heytze speciaal schreef voor Zefanja Engberts. © AD

Eerdere Utrechters van het Jaar

2017: Achraf Sabry. Toen Sabry in juli 2017 zag hoe een auto voor hen van de weg raakte en in de sloot belandde, twijfelde hij geen moment: hij dook het water in en redde de bestuurster uit haar auto.

2016: Johan Gijsen. Gijsen is de bedenker en organisator van het festival Le Guess Who? In 2007 was de eerste editie van het festival in de stad Utrecht, dat in de jaren daarna uitgroeide tot groot evenement. Daarnaast was hij jarenlang programmeur bij Tivoli.

2015: Frans van Seumeren. Ondernemer en eigenaar van FC Utrecht. Van Seumeren werd wereldberoemd toen zijn bedrijf in 2001 de Russische onderzeeboot Koersk had geborgen. Sinds 2008 is hij eigenaar van FC Utrecht, waar hij vele miljoenen in stak.

2014: Dafne Schippers. Topatlete Schippers werd in 2014 tweevoudig Europees kampioen: ze won dat jaar op het EK zowel de 100 als de 200 meter sprint. Daarnaast werd ze ook verkozen tot Europees atlete van het jaar. Schippers, afkomstig uit de Utrechtse wijk Oog in Al, won in de jaren daarna tweemaal de wereldtitel op de 200meter en pakte zilver op de Olympische Spelen van 2016 (200 meter).

2013: Paul Verweel. Verweel was jarenlang actief in de Utrechtse amateursport. Hij was oprichter van VV Hoograven, voorzitter van de Verenging Sport Utrecht en deed ook bestuurswerk voor de KNVB. Daarnaast was Verweel Hoogleraar Bestuurs- & Organisatiewetenschap bij de Universiteit Utrecht. Verweel overleed in april 2018.

2012: Loes Claerhoudt. Claerhoudt was columniste van het AD Utrechts Nieuwsblad. In 1999 werd bij haar de progressieve spierziekte ALS geconstateerd, waarover ze veel persoonlijke columns schreef. Ze kreeg een koninklijke onderscheiding voor haar bijzondere verdiensten op het gebied van maatschappelijk werk en de volksgezondheid. In oktober 2015 overleed ze aan haar ziekte.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht