Volledig scherm

Hells Angels naar Utrecht

De internationaal beruchte motorclub Hells Angels is nu ook actief in Utrecht, Zeist en Amersfoort. Die afdelingen van motorclub Confederates hebben zich aangesloten bij de Amsterdamse Angels.

Dat meldt AD/UN.

Ongeveer 70 leden van de Confederates Nederland stappen over naar de Hells Angels. Dat zegt woordvoerder Harold van de Angels. De eerste Confederates zijn zaterdag als volwaardig lid (full member) toegelaten. President Ries van de Water van de Zeister afdeling is één van hen, maar wil niet ingaan op de achtergronden.

'Er wordt veel onzin over ons geschreven,' wil één van de kersverse Angels nog wel kwijt op de vraag of hun overstap te maken heeft met spanningen tussen motorclubs. Die zouden er vooral zijn tussen de Angels en de van oorsprong Molukse motorclub Satudarah. De Angels op het Zeister terras noemen dat indianenverhalen.

Angelwoordvoerder Harold ontkent desgevraagd dat de overstap te maken heeft met oplopende spanningen tussen motorclubs. 'Voor ons geldt: hoe meer zielen hoe meer vreugd.' De Confederates die overstappen, gaan volgens de woordvoerder één chapter (afdeling) vormen. Clubhuizen, zoals South aan het Zeister Vrijheidsplein en The Flame aan de Arnhemsestraat in Amersfoort, blijven thuisbasis van de nieuwe Hells Angels.

Omstreden
In Utrecht is de huisvesting van de Confederates al jaren omstreden. Drie jaar geleden betrokken ze een werfkelder aan de Twijnstraat. Op maandagavond komen ze er samen. Dat is volgens de gemeente in strijd met het bestemmingsplan, omdat het een woonruimte betreft. De Confederates zeggen dat er iemand woont, die wel eens 'vrienden' op bezoek heeft. Omwonenden hebben zich de afgelopen jaren tegen hun 'clubavonden' verzet. Voorzitter Robin van Essen van het buurtcomité: 'Of ze nou Hells Angels heten of Confederates, maakt me niet uit. We vinden het niet passen, een clubhuis in de binnenstad. Ze hebben wel telkens geroepen dat ze niets met de Hells Angels te maken hadden, maar dat ligt blijkbaar toch wat anders.'

De gemeente Utrecht heeft (nu nog) weinig problemen met de verandering. Woordvoerder Schuurmans: 'Het zijn in principe dezelfde mensen. Zolang ze de regels niet overtreden, is er wat ons betreft niets aan de hand. Het is geen verboden organisatie.'

Lees meer in het AD

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht