Volledig scherm
De geroofde monstrans staat weer op zijn plek in het Catharijneconvent © Marnix Schmidt

Helpers monstransrovers voor de rechter voor heling

Vier mensen die ervan verdacht worden de rovers van de monstrans van het Catharijneconvent te hebben geholpen, staan volgende week voor de rechter voor heling.

Het gaat om de 70-jarige Gijs van der Z., de opa van een van de vier mannen die veroordeeld is voor de roof van de monstrans in januari 2013, de 26-jarige vriendin Samantha van D. van de veroordeelde Marco K. en twee mannen uit Utrecht en Loenen aan de Vecht.

Michel E. (38) uit Loenen zou de auto bestuurd hebben die de politie op 14 februari aanhield  nadat de politie de verdachten van de roof al enige tijd op het oog had. In die auto lag de zwaar gehavende monstrans waarvan enkele onderdelen ontbraken. De daders hadden op uiterst brute wijze de monstrans uit het museum Catharijneconvent geroofd.

De hoofddader liep met makser op en een grote sporttas in zijn handen  overdag het museum in, sloeg met een grote moker het glas van de vitrine waarin de waardevolle monstrans stond aan diggelen en liep er zo mee naar buiten. Daar stond een handlanger op een scooter te wachten, waarop het tweetal er vandoor ging.

Een deel van de monstrans werd verkocht en leverde een schamele 7.000 euro op. Samantha van D. had het geld bij de opa van Marco K. achtergelaten. De derde verdachte die vrijdag 30 oktober terecht staat, bestuurde de aangehouden auto. De rol van de vierde verdachte is nog onduidelijk. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht