Volledig scherm
De drukke en chaotische Amsterdamsestraatweg. De gemeente komt met snelheidsremmende maatregelen, vooruitlopend op de herinrichting. © Angeliek de Jonge

Herinrichting chaotische Straatweg wordt uitgesteld

De herinrichting van de Amsterdamsestraatweg, een van de gevaarlijkste wegen in Utrecht en waar de meeste ongelukken gebeuren, wordt uitgesteld.

Het college, zo laat wethouder Klaas Verschuure weten, wil de verkeerssituatie eerst opnieuw onderzoeken.

Wel neemt de gemeente, vooruitlopend op de herinrichting, al een aantal maatregelen. Zo komen er drempels voor en na het spoorviaduct om de snelheid van het autoverkeer af te remmen. Ook verdwijnt een aantal parkeerplaatsen bij zijstraten om het zicht te verbeteren. 

Begin 2019 plaatst de gemeente bovendien een snelheidsmeter, waarop automobilisten kunnen zien hoe hard ze rijden. Ook wil de gemeente dat meer gecontroleerd wordt op de snelheid. De maatregelen hebben betrekking op de Amsterdamsestraatweg tussen het Paardenveld en de Marnixlaan.

Aantal auto’s

In de studie wil de gemeente onderzoeken hoe het aantal auto’s op de Amsterdamsestraatweg omlaag kan. Pas dan ontstaat ruimte voor voetgangers en fietsers, zo laat Verschuure weten, mede namens zijn collega-wethouder Lot van Hooijdonk. Naar verwachting verschijnt de nieuwe studie in het voorjaar van 2019.

De gemeente had dit jaar met het conceptontwerp voor de herinrichting van de Amsterdamsestraatweg moeten komen. Utrecht wil dat op het deel tussen het Paardenveld en de Marnixlaan maximaal 30 km per uur wordt gereden. Maar volgens de gemeente is het in de praktijk lastig om van de Amsterdamsestraatweg een aantrekkelijke, leefbare en verkeersveilige weg te maken. Dat komt door het grote aantal automobilisten die de weg gebruiken.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht