Volledig scherm
De kenmerkende stem van Job Boot is niet meer te horen op het NOS radiojournaal. © Koen Laureij

Herken de stem! Job Boot uit Zeist stopt als nieuwslezer

videoZeistenaar Job Boot is gestopt als nieuwslezer op de radio van het NOS Journaal. Op eerste paasdag presenteerde hij het radionieuws voor de allerlaatste keer. Boot (62) was decennialang -freelance- actief voor de NOS radio op de publieke zenders. 

Daarvoor deed hij dat voor de radionieuwsdienst van het ANP. Radioman 'in hart en nieren'. Job Boot gaat live radio maken het meeste missen. ,,Er als eerste zijn met betrouwbaar nieuws als het erom draait. Die hectiek geeft echt een kick.''

Velen zullen zijn stemgeluid missen als lezer van het nieuws op de nationale radio. Zijn karakteristieke en rustige stem klonk op de radio bij nieuwsmomenten van betekenis. Hij had dienst bij de aanslag in Apeldoorn op Koninginnedag in 2009, maar ook na de moord op Pim Fortuyn praatte Boot Nederland bij over de gevolgen van de moord. Met het brengen van het nieuws over de dood van prinses Diana in de vroege ochtend van 31 augustus 1997 bracht hij zijn luisteraars in diepe verslagenheid.

Het nieuws op deze eerste paasdag - zijn laatste dienst - wordt gedomineerd door het referendum in Turkije. Boot presenteert deze zondag het nieuws op alle publieke radiozenders. Ook verschillende regionale omroepen 'prikken het nieuws door'. Zo'n twee miljoen luisteraars per keer horen zijn nieuwsuitzendingen. 

,,Er is relatief weinig nieuws vanwege Pasen, maar dat laat onverlet dat het best druk is. Want naast de presentatie van het radionieuws word je ook voor andere zaken gevraagd. Zoals het inspreken van een voice-over voor het televisiejournaal of het te woord staan van een correspondent voor het Radio 1 Journaal."

Het Mediapark is voor Boot een tweede thuis. Hij woont met zijn gezin al jaren in Zeist. ,,Wonen in Zeist en werken in Hilversum was voor mij altijd goed te combineren. Ik ben in mijn woonplaats graag maatschappelijk actief. Iets terug doen voor de samenleving." 

Boot is als omroepstem te horen in het Zeister zwembad Dijnselburg en hij presenteert lokale ondernemersavonden of andere lokale debatten. ,,De zaken die ik naast mijn werk doe, moeten wel een journalistiek karakter hebben. Dat past bij mij."

Job Boot stopt na 37 jaar bij de NOS radio na goed overleg met de leiding van het journaal. Boot: ,,Het presenteren van het radionieuws is best intensief. De diensten zijn vaak lang en ik word een dagje ouder. Ik vind het tijd om een punt te zetten achter het presenteren van live nieuws. Hoe jammer ik het ook vind." 

Job Boot is niet meer te horen op de radio, maar hij blijft als freelancer werken als voice-over, dagvoorzitter en hij geeft mediatrainingen. Boot: ,,Ik voel me fit genoeg om dit te blijven doen. Het geeft me veel energie.''

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht