Volledig scherm
PREMIUM
Columnist Jerry Goossens. © Marco de Swart

Het Dick Bruna Stadion en Leidsche Nijn

Redacteur van een mooi, glossy tijdschrift aan de lijn. Of ik een in memoriam voor Dick Bruna wil schrijven. Klein detail: er is 'helaas' geen budget om mij te betalen. Daar staat tegenover dat het een hele eer is, aldus de redacteur, om wijlen de schepper van nijntje met een paar woorden te gedenken. Nou is dat wel zo, maar dat had ik op deze plek al gedaan. Mét budget, dus kijk eens aan.

Quote

Utrecht houdt van Dick Bruna. Misschien wel meer dan ooit.

Utrecht herdenkt Dick Bruna met overgave. Direct nadat het bericht van zijn overlijden wereldkundig was gemaakt, werden er bloemen gelegd op het nijntje pleintje, bij het elegante beeld dat zijn zoon maakte en op de Agnietenstraat, bij het iets minder elegante nijntjebeeld voor het dick bruna huis. Het carillon van de Dom speelde deuntjes uit de nijntje-musical. Op sociale media deelden Utrechters plaatjes van betraande nijntjes. En meerdere stadsbewoners hebben door Bruna getekende boekjes in de vensterbank staan. Utrecht houdt van Dick Bruna. Misschien wel meer dan ooit.

Nu de eerste schok voorbij is, wordt er nagedacht over een blijvend eerbetoon. Een saluut dat langer beklijft dan bloemen, carillonklanken en woorden in de krant. En dat valt verdomd nog niet mee, daar Bruna bij leven al de meest gelauwerde man van de stad was. Buiten de nijntjebeelden (ik tel er uit het hoofd al vier), het museum en het pleintje is er in Leidsche Rijn een Dick Bruna Singel. Nóg een straat naar hem vernoemen zou dubbelop zijn en de navigatieapparatuur in de auto op tilt doen slaan. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht