Het geloof is terug bij fans FC Utrecht na komst Dick Advocaat

VideoDick Advocaat (70) heeft zijn eerste training bij FC Utrecht erop zitten. De nieuwe trainer is geen tovenaar, maar de supporters langs de lijn zijn ervan overtuigd dat de fanatieke en ervaren Advocaat het zwalkende elftal weer op de rit krijgt.

Dick Advocaat.
Volledig scherm
Dick Advocaat. © ProShots

De opkomst van de selectie vanmorgen op het trainingsveld van Zoudenbalch is volgens de vaste toeschouwers veelzeggend. De spelers komen als één groep uit de kleedkamer, gevolgd door de nieuwe trainer Dick Advocaat, ontspannen glimlachend. „Natuurlijk heb ik er zin in”, roept hij naar de media en toeschouwers als hij het veld betreedt.

Een dag eerder waren het groepjes spelers die uit de kleedkamer kwamen, zegt een toeschouwer langs de kant van het trainingsveld. Het kan erop duiden dat Advocaat weer een eenheid van de selectie wil maken. „Dat is hard nodig”, zegt supporter Theo van Duin. „Het is nu los zand. Ik denk dat Dickie de teugels weer gaat aanhalen. Ik vind het nog steeds wel heel triest dat het voor Jean-Paul zo vervelend is geëindigd als trainer bij FC Utrecht. Dat heeft dat jochie niet verdiend.”

Rolverdeling

Hoe is de taakverdeling op het veld? Dat is de grote vraag vandaag. Advocaat heeft Zeljko Petrovic meegenomen als zijn assistent. Maar Marinus Dijkhuizen en Rick Kruys blijven onderdeel uitmaken van de technische staf. Tijdens het eerste positiespel valt het op dat Kruys de regie neemt als trainer. Dijkhuizen doet dat ook, maar minder verbaal. Petrovic en Advocaat observeren op afstand.

Maar na een half uur meldt Dick Advocaat zich nadrukkelijker. Met zijn zo bekende fanatieke gebaartjes spoort hij spelers aan. De komende trainingen zal de rolverdeling steeds duidelijker worden.

Aandachtig toeschouwer is ook Appie Boonen, voormalig kantinebaas van Zoudenbalch en praatpaal van een groot aantal spelers in de selectie. Boonen kan inmiddels wel leven met de komst van Advocaat. „Ik had er eerst wat twijfels over, maar ik denk dat hij wel de goede trainer is op dit moment.” Boonen ziet nog niet direct verschillen met de oefenstof van de ontslagen Jean-Paul de Jong. „Dat kan ook niet na een half uurtje.” Boonen wil een lans breken voor aanvoerder Willem Janssen. „Hij is na het ontslag van Jean-Paul in de media een beetje afgeschilderd als de kop van Jut. Maar Willem is gewoon een eerlijke vent die er niet voor terugdeinst om zijn mening te geven.”

Subtop

Hans van Vliet uit IJsselstein staat te genieten langs het trainingsveld. „Ik denk dat Advocaat de juiste man is voor FC Utrecht. Hij heeft de ervaring om deze club weer op het juiste spoor te brengen. Daar ben ik van overtuigd. Ik denk dat FC Utrecht gewoon weer in de subtop eindigt. Op plek vijf of misschien wel vier.”

Toeschouwer Marco Nesselen is daar niet zo van overtuigd. „Ik moet het eerst maar zien. Advocaat is geen tovenaar en heeft de laatste jaren ook niet zoveel succes meer gehad als trainer.” Medesupporter Joop Vleenders ziet het juist wel zitten in Advocaat. „Kijk eens hoe fanatiek er vandaag wordt getraind. Dat zegt toch genoeg. Dick Advocaat gaat ons weer Europees voetbal bezorgen, daar ben ik heilig van overtuigd.”

Dick Advocaat bij aankomst op Sportcomplex Zoudenbalch voor zijn eerste training bij FC Utrecht.
Volledig scherm
Dick Advocaat bij aankomst op Sportcomplex Zoudenbalch voor zijn eerste training bij FC Utrecht. © ProShots
Volledig scherm
© ProShots
Volledig scherm
© AD

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht