Volledig scherm
© Foto Ruud Voest

Het huis van de AZC-kinderen is licht, veilig en warm

Als de lampjes aan gaan in de gerestaureerde lichtsculptuur van Sint Maarten, verdringen zich zaterdagavond meteen honderden belangstellenden rondom het kunstwerk op het Domplein. Dat zal over enkele ogenblikken het stralende middelpunt zijn van de jaarlijkse Sint Maarten Parade. 

De parade werd dit jaar overigens een week eerder dan normaal gehouden. De organisatie wil de kinderen tijdens de viering van Sint Maarten lekker hun eigen ding laten doen.

Kasteel

Een opvallende lichtsculptuur is die van het AZC aan de Joseph Haydnlaan. Op een trekkar is een kasteelachtig gebouw gemaakt. Het is een geheel, maar toch zie je er talloze huisjes in. 

Maria Drewes van het AZC vertelt dat er een verhaal achter zit. ,,We doen elk jaar mee aan de Sint Maarten Parade. Voor de kinderen is het best spannend. Ze komen zelden hier in het centrum. En dan ook nog in het donker.''

Volledig scherm
Deelnemers van het AZC in Oog in Al. In het midden Maria Drewes. © Foto Ruud Voest

Het huis dat de kinderen van het AZC laten zien is licht, veilig en warm. Eén groot huis, dat uit heel erg veel kleine huisjes bestaat. Het staat voor heel veel families die in een huis wonen en tegelijkertijd een wens hebben voor een eigen huis. Een eigen leven. ,,De jongere kinderen hebben een lampion gemaakt in de vorm van een huis, de grotere kinderen hebben meegewerkt aan het grote huis.''

Inmiddels stroomt het Domplein vol met grote en kleine mensen. Met en zonder lampions, maar allemaal vol bewondering voor de grote lichtsculpturen die in de parade zullen worden meegedragen. Een grote duif waarvan de vleugels straks ook daadwerkelijk op en neer zullen gaan, een kip, het huis van het AZC en nog veel meer.

Vis

Noeke (13) en Lenny (12), leerlingen van het Leidsche Rijn College houden een enorm grote vis omhoog terwijl ze op de foto worden gezet. ,,Het is een project van school'', vertelt Noekie. ,,We moesten iets uitbeelden van het leven onder water.'' Dat een vis ook een christelijke betekenis heeft die prima aansluit bij het verhaal van Sint Maarten, weten ze niet. ,,Maar we hebben er wel gendertekens opgezet om onze sculptuur een boodschap mee te geven.''

Inmiddels beginnen de vele muziekgroepen die meedoen zich ook te formeren. Honderden mensen verdringen zich rond een percussieband met opzwepende Braziliaanse muziek. Het opgestelde draaiorgel verstomt speciaal voor de gelegenheid. Op het hele Domplein heeft de percussiemuziek z'n effect. 

Niemand kan stil blijven staan. Een mooie opmaat om alle groepen op te roepen zich op te stellen voor een droge optocht door de stad. Want inmiddels is de motregen gestopt en kan de optocht met enkele duizenden deelnemers beginnen onder aanvoering van de prachtig gerestaureerde Sint Maarten met zijn paard.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht